30. nujna seja

Odbor za zunanjo politiko

26. 4. 2021

Besede, ki so zaznamovale sejo

Brez zadetkov.

Transkript seje

Spoštovani kolegice in kolegi, pričenjam 25. nujno sejo Odbora za zadeve Evropske unije!

Obveščam vas, da na seji kot nadomestni članice in člani sodelujejo naslednji poslanke oziroma poslanci: mag. Alenka Bratušek nadomešča poslanca mag. Andreja Rajha, gospod poslanec Jani Prednik nadomešča poslanca mag. Marka Koprivca in gospod poslanec Matjaž Nemec nadomešča poslanca dr. Franca Trčka.

Lepo pozdravljam vse vabljene in prisotne na seji – dr. Anžeta Logarja, ministra za zunanje zadeve, dr. Smiljano Knez, svetovalko predsednika republike za zunanje zadevo, gospo Jernejo Jug Jerše, vodjo predstavništva Evropske komisije v Republiki Sloveniji, gospoda Petra Grka, nacionalnega koordinatorja za Zahodni Balkan na Ministrstvu za zunanje zadeve, dodatno je bil vabljen tudi gospod Janez Stušek, direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije. Prejeli pa smo opravičilo predsednika Vlade.

Predno dajem besedo predsednici Odbora za zunanjo politiko, gospe Moniki Gregorčič, pričakujem od poslank in poslancev, da v skladu s Poslovnikom naredimo vse to, da današnjo sejo zaključimo do 22. ure.

Hvala.

Spoštovani kolegice in kolegi, pričenjam 30. nujno sejo Odbora za zunanjo politiko!

Tudi sama lepo pozdravljam vse vabljene in vse prisotne na današnji seji in vas obveščam, da imamo danes kar nekaj pooblastil, in sicer: gospod Gregor Perič zapolnjuje kvoto Poslanske skupine SMC, gospa Violeta Tomić - Poslanska skupina Levica, nadomešča dr. Mateja Tašner Vatovca, gospod Andrej Černigoj – Poslanska skupina NSi, nadomešča gospoda Blaža Pavlina, gospod Jani Prednik – Poslanska skupina SD, nadomešča mag. Meiro Hot, iz Poslanske skupine Lista Marjana Šarca gospa Tina Heferle nadomešča gospo Lidijo Divjak Mirnik, ter gospod Igor Peček nadomešča gospoda Marjana Šarca, ter iz Poslanske skupine SDS, gospod Boris Doblekar nadomešča mag. Branka Grimsa, mag. Marko Pogačnik nadomešča gospoda Marijana Pojbiča, gospod Janez Moškrič nadomešča gospoda Francija Kepo, gospod Jure Ferjan nadomešča gospo Mojco Škrinjar, ter gospod Leon Merjasec nadomešča gospoda Ljuba Žnidarja.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem seje ste prejeli dnevni red seje obeh odborov. Ker v poslovniškem roku, s predsednikom mag. Markom Pogačnikom nisva prejela predlogov za njegovo spremembo, je določen takšen dnevni red seje, kot ste ga prejeli s sklicem.

Preden preidemo na obravnavo 1. točke dnevnega reda, bi vas rada obvestila, da je današnja seja, rezerviran prostor, predviden do 22. ure. V kolikor pa bo potreba, pa mislim, da imamo vsi željo in namen, da današnjo sejo zaključimo tako, da po potrebi bi nadaljevali, ampak, bi se skupaj prizadevali, da zaključimo do 22.-ih.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – URESNIČEVANJE SMERNIC ZA DELOVANJE REPUBLIKE SLOVENIJE DO ZAHODNEGA BALKANA.

14. aprila 2021 ste prejeli zahtevo Poslanske skupine SD za sklic nujne seje odborov, ki je objavljena na spletnih straneh Državnega zbora. Na sejo sva s predsednikom Odbora za zadeve Evropske unije, mag. Markom Pogačnikom, povabila vse, ki so jih v svojih zahtevah za sklic nujne seje odborov predlagali predlagatelji zahteve, dodatno pa je na sejo vabljen tudi gospod Janez Stušek, direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije, na predlog Poslanske skupine SDS.

Besedo za dopolnilno obrazložitev zahteve za sklic nujne seje obeh odborov dajem predstavniku predlagatelja zahteve, gospodu Matjažu Nemcu.

Izvolite. / oglašanje iz dvorane/

Izvolite, postopkovno.

Hvala lepa.

Spoštovana sopredsedujoča, jaz bom izkoristil instrument postopkovnega predloga.

Predlagatelj, Poslanska skupina Socialni demokrati, smo zahtevali sklic seje na temo uresničevanja smernic za delovanje Republike Slovenije do Zahodnega Balkana. O potencialnem incidentu, ki bi se lahko zgodil ob pojavljanju več »non-paperjev«, tako v regiji, kot v Evropski uniji in širom po svetu, smo se želeli predvsem seznaniti z mnenjem predsednika Vlade. Namreč, zato je bil tudi kot prvi vabljeni povabljen, da razjasni svojo vlogo in stališče Republike Slovenije do tako imenovanih »non-paperjev«, ki so vznemirile regijo.

Zato spoštovana sopredsedujoča, zelo s težkim srcem sprejmem, da predsednik Vlade se izogiba soočenju z parlamentarnim odborom, ki dejansko odpira vprašanja, katera se mu pritičejo. Torej, predsednik Vlade bi danes moral priti pojasnit stališče, v kolikor ga ima, do tega vprašanja, ne samo zaradi notranje, ampak predvsem zaradi zunanje varnosti. Predsedniku Vlade smo želeli postavit 3 zelo enostavna vprašanja, do katerih ne bomo danes dobili odgovorov. Mnenje spoštovanega ministra za zunanje zadeve smo prejeli, večkrat, tudi to nam je znano in predstavnice in predstavniki odbora smo dodobra seznanjeni le s temi, nismo pa seznanjeni z nedvoumnimi stališči, ki ga goji ali pa jih goji predsednik Vlade do tega vprašanja.

Zatorej mi je zelo žal, kajti sejo bi lahko zaključili v eni uri ali pa več, bi predlagal, da prekinemo sejo, dokler se predsednik Vlade ne bo udeležil zanj sklicane seje Odbora za zunanjo politiko in evropske zadeve, kajti on je tisti, na katerega smo naslovili mnoga vprašanja, ki niso še dobila odgovorov.

Torej, spoštovana sopredsedujoča, dajem predlog, da prekinemo sejo in da se tudi prilagodimo predsedniku Vlade, ko bo imel čas, v naslednjih dneh, najverjetneje po praznikih, da skličemo nadaljevanje seje, kajti ne vidim smisla, da se ponovno s predsednikom oziroma z ministrom pogovarjamo o temi, do katere se je on že opredelil in nihče ne dvomi v njegove besede in tudi nihče ne dvomi v pozicijo Ministrstva za zunanje zadeve, smo pa mnogi, ki dvomimo na ali pa želimo, da predsednik Vlade pojasni svoje stališče do tega vprašanja.

Hvala lepa.

Ja, spoštovani gospod Nemec, kot predlagatelj, naj vam pojasnim, da je predsednik Vlade bil vabljen na to sejo, kot rečeno, pa kot omenjeno že na začetku, prejeli smo njegovo opravičilo za odsotnost z današnje seje zaradi drugih službenih, že prej predvidenih, obveznosti, kot veste pa je danes predzadnji dan, ko mora biti seja sklicana in tudi zaključena, v okviru poslovniškega časovnega roka, zato je seja sklicana na današnji dan. Jaz sem prepričana, da je tudi tukaj Vlada dovolj ustrezno in na visoki ravni zastopana, zato, da bo lahko minister za zunanje zadeve, dr. Anže Logar odgovoril prav na vsa vprašanja in na vse dvome, ki se vam porajajo in ki ste jih izpostavili tudi v svoji zahtevi za sklic te današnje seje obeh odborov.

Tako da, nimam namena prekinjati današnje seje in bi predlagala, da nadaljujemo oziroma da začnemo z obravnavo točke, ki jo bomo obravnavali na vašo zahtevo in pobudo, če se strinjate.

/ oglašanje iz dvorane/ Gospod Prebil, izvolite, postopkovno.

Ja, hvala lepa, spoštovana predsednica. Minister, lepo pozdravljeni kolegice in kolegi.

Moj postopkovni predlog bo šel v podobno smer, kot postopkovni predlog predlagatelja. Namreč, zadeva, ki ste jo omenila sedaj, da mora biti danes oziroma najkasneje v nekaj dneh, seja sklicana in tudi zaključena, ne drži popolnoma. Sklicana ja, zaključena pa ne in brez kakršnihkoli težav lahko na, seveda, predlog predlagatelja, sejo prekinemo. Kot rečeno, smo že na redni seji, kjer poslanci postavljamo vprašanja spoštovanemu ministru, dobili nekaj odgovorov, nato pa so določena stališča še prišla v javnost, tako s strani bosanskih medijev, hrvaških in tudi nekaterih slovenskih.

Tako da, jaz resnično verjamem v interes predlagatelja, da je zgolj predsednik Vlade tisti, ki lahko na ta vprašanja odgovori in nenazadnje, kljub temu, da minister za zunanje zadeve pravi, da zagovarja tisto, kar je zapisano v strategiji in deklaraciji, pa dvomim, da to isto pot sledi predsednik Vlade, namreč, ne mnogokrat smo že videli, da njegova osebna stališča skrenejo od tistega, kar je zapisano v strategiji in sprejeto na državni ravni.

Tako da, moj predlog temu, da upoštevate željo predlagatelja, sejo prekinete in jo v času, ki bo ustrezal predsedniku Vlade, če mu že lahko gremo v dveh odborih tako na roko, glede na to, da vidimo, da praktično nima več spoštovanja do te institucije in sejo skličete ob, se pravi, razpoložljivem terminu.

Hvala.

Ja, gospod Prebil, naj vam najprej pojasnim, da je zahteva za izvedbo današnje skupne nujne seje dveh odborov bila podana na podlagi 48. člena Poslovnika in tretji odstavek izrecno navaja, da mora biti takšna nujna seja izvedena v 14. dneh po vložitvi zahteve iz prejšn…, na ta način, in tudi zaključena, kar izhaja iz usmeritev dela predsednika Državnega zbora, z dne 25. 1. 2021. Ampak, ne glede na to, če vztrajate, jaz bom dala postopkovni predlog, da se današnja seja prekine, na glasovanje, bi pa samo še zgolj z namenom, da vemo, čemu smo se danes zbrali ob tej pozni popoldanski uri, iz korektnosti, povedala, da sem na predlagatelja današnje seje naslovila neformalno ustno vprašanje, ali bi se strinjal z podaljšanjem poslovniškega časovnega roka za sklic te seje, pa sem dobila negativen odziv, zato je bila moja dolžnost, da sejo skličem danes, kot rečeno, predsednik Vlade pa je imel oziroma ima druge predvidene obveznosti in se je ustrezno opravičil, je pa predsednik Vlade dolžan odgovarjati na vprašanja poslank in poslancev na rednih, v okviru rednih plenarnih sej, kjer to brez nadaljnjega, takšno vprašanje mu lahko zastavite v okviru vaše poslanske skupine.

Gospod Nemec, želite postopkovno? (Da.)

Ja, spoštovana.

Ja, prosim. …

Ko smo sklicali, ko sklicujemo odbore, ko podajamo zahteve, sledimo trem ciljem – eno je, da se držimo poslovniškega roka, tako kot ste vi dejala, sva se pogovarjala, seveda noben pogoj ni bil, da predsednik Vlade ne bo prišel, v kolikor bi danes naredili sejo ali pa, v kolikor bi jo kasneje, da bi prišel, ni bilo nobenih garancij. Seveda, drugi razlog je gotova aktualnost vprašanja. Zato smo tudi želeli pomiriti tako, bom rekel, domačo, kot tujo, javnost, pred tem, da bi lahko predsednik Vlade kakorkoli sodeloval pri distribuciji in pri kreiranju tega dokumenta in kot tretje, je gotovo prisotnost, kot že rečeno, je potrebno izpolnit pogoje. Jaz sem kot predlagatelj zahteval samo prisotnost predsednika Vlade, na prvem mestu. Seveda se pritiče, da je spoštovani minister za zunanje zadeve prisoten, kajti tudi on pokriva svoje področje, ampak minister se je večkrat izrekel, nedvoumno, o tem vprašanju, ampak tudi očitki ali pa vprašanja niso zadevala njega, ampak predsednika Vlade, ki ga danes ponovno tukaj ni in gospa spoštovana predsedujoča, ni res, da je dolžan priti samo na poslanska vprašanja, ki sem jih postavljal v okviru »plenark«, ampak, predsednik Vlade je dolžan tudi priti, ko se tiče tematik, kot je zunanja politika, izjemnega pomena, glede na dogodke, ki smo jim priča v zadnjih dneh, da odgovarja tudi Odboru za zunanjo politiko. Ni dolžan samo na »plenarki« odgovarjat oziroma na zasedanju Državnega zbora, tudi na Odboru za zunanjo politiko, pri tako pomembnih in ključnih vprašanjih, ki, bom rekel, narekujejo nek padec ugleda Republike Slovenije in to nas skrbi in zaradi tega smo se želeli pogovorit in povprašat predsednika Vlade o njegovem stališču.

Stališče ministra je znano in tudi odgovora na katera, na naša vprašanja danes že vemo in lahko tudi predvidevamo, na kakšen način bo razpravljal, ampak, v danih okoliščinah je minister, oprostite, z vsem dolžnim spoštovanjem irelevanten pri tem vprašanju, kajti predsednik Vlade, njegov kabinet oziroma njima dvema, so bile določene aktivnosti očitane, ne pa ministru za zunanje zadeve in sem prepričan, da minister za zunanje zadeve bo danes zanikal prisotnost »non-paperja«, iskal bo razlog v opoziciji in v izvažanju notranje politike na zunanjepolitično področje in s tem, da mu želimo, bom rekel, omadeževat predsedovanje. Saj vemo, saj to je že govoril, ampak ni to naš cilj. Mi si želimo od predsednika Vlade jasne odgovore na vprašanja, ali se strinja z nesprejemljivostjo meje v Bosni in Hercegovini, ali se strinja z »non-paperjem« in, ali je sodeloval pri pripravi in distribuciji tega dokumenta in zakaj tega še danes ni kategorično zanikal? Je zanikal na način, da ga lahko razumejo samo nekateri, če ga sploh razumejo.

Zakaj ni tako kategorično zanikal, kot je minister za zunanje zadeve? Le to smo želeli od njega odgovore in zato, se opravičujem, danes v odsotnosti predsednika Vlade je naša seja, glede na res eminentno udeležbo popolnoma brezpredmetna, ker bomo lahko vsak od nas govoril v nedogled, ampak ključnega akterja danes ni. Torej, lahko prekinemo sejo in počakamo na čas, ko bo predsednik Vlade imel dovolj časa in kot predlagatelj dajem soglasje, zato, da se to stori tudi izven 14. dnevnega roka, se prilagodimo predsedniku Vlade. Zaradi mene lahko tudi v soboto ali pa nedeljo, se mu prilagodimo. Danes je ta razprava brezpredmetna, zato vztrajam v tem, da prekinemo sejo in da jo nadaljujemo takrat, ko bo predlagal predsednik Vlade termin, na katerega bo tudi sam prišel.

Seje ne bom prekinjala, kajti, bila je sklicana na podlagi vseh poslovniških določil in, kot rečeno, imeli ste priložnost pisno soglasje za preložitev seje oziroma za prekoračitev časovnega poslovniškega roka, pa se za to niste odločili. Jaz v tistem trenutku, tako kot vi ne, nisem še imela obvestila oziroma opravičila predsednika Vlade. Ker pa so danes tukaj z nami vsi ostali vabljeni relevantni sogovorniki, ki lahko in sem prepričana, da bodo podali vse utemeljene razlage, res predlagam, da z sejo začnemo.

Imamo pa še 2 postopkovna. Gospod Perič, ne. Gospod Černigoj, ne. / oglašanje iz dvorane/

Gospod Nemec, postopkovno.