37. nujna seja

Odbor za izobraževanje, znanost, šport in mladino

23. 4. 2018

Besede, ki so zaznamovale sejo

Brez zadetkov.

Transkript seje

Vse članice in člane odbora, vabljene ter ostale prisotne prav lepo pozdravljam!

Pričenjam 37. nujno sejo Odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino.

Obveščam vas, da sejo obstruirajo poslanske skupine Desus in SD. 1. točko obstruirajo poslanci Nove Slovenije in SDS. Dr. Göncz se je v celoti opravičil. K 2. točki se je opravičil poslanec Žan Mahnič.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red seje odbora:

1. točka - Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o skupnosti študentov druga obravnava,

2. točka - problematika administrativne preobremenitve Urada Republike Slovenije za mladino, zaradi zahteve po prepogosti pripravi poročil.

Ker k poslovniškem roku nisem prejela predlogov v zvezi z dnevnim redom je določen takšen dnevni red seje kot je bil predlagan s sklicem.

Smo pri 1. TOČKI DNEVNEGA REDA, TO JE PREDLOG ZAKONA O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O SKUPNOSTI ŠTUDENTOV.

V zvezi s to točko ste prejeli gradivo, ki je objavljeno na spletni strani Državnega zbora in sicer predlog zakona ter mnenje Zakonodajno-pravne službe. K tej točki sem vabila kot je razvidno s sklica seje. Odbor bo predlog zakona obravnaval na podlagi 126. člena Poslovnika. Vlog za vlaganje amandmajev se je iztekel ob začetku obravnave predloga zakona v poslovniškem roku pa so amandmaje vložila Poslanska skupina Levica. Odboru predlagam, da v skladu s tretjo alinejo prvega odstavka 128. člena Poslovnika ob koncu razprave glasujemo o vseh členih skupaj.

Kdo temu nasprotuje? Ugotavljam, da nihče.

Pričenjam drugo obravnavo predloga zakona, o kateri bomo opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih predloga zakona. Sedaj pa preden dam besedo ugotavljam, da na podlagi teh opravičil, da niso sklepčni. Nas je 8, moralo bi nas biti 9. Tako, da jaz predlagam sejo kar prekinem ali pa predlagam 10 minut, da počakamo, če še kdo pride.

Postopkovno, izvolite.

Hvala za besedo, predsedujoča.

Glede na to, da nismo sklepčni iz razloga napovedane obstrukcije štirih poslanskih skupin ne vem, če bo 10 minut odmora kaj koristilo, ker če se je nekdo odločil, da ni v njegovem političnem interesu priti na sejo in / nerazumljivo/, potem se ne samo sedaj prikazal, ampak se ne bo prikazal tudi čez 10 minut. V kolikor se motim se pustim popraviti.

Namesto tega predlagam, da Odbor za izobraževanje, znanost, šport in mladino o tem zakonu odloči na korespondenčnem glasovanju in ob tem predlagam, da se korespondenčna seja skliče tako, da bo možno o zakonu odločati na že sklicani izredni seji. Vendarle tukaj ne gre za sila polemičen zakon, ne po tem, ko smo ga prvič vložili že leta 2016. Po tem, ko je bila na Ministrstvu za izobraževanje ustanovljena delovna skupina, ki je v 99 % ta predlog uskladila in ki smo ga navsezadnje v Levici tudi amandmirali v skladu s politično klimo v Državnem zboru torej smo se vsaj za enkrat, vsaj taktično odrekli javnopravni subjektiviteti, zato da skozi spravimo vsaj tiste člene, ki pa so bili usklajeni.

dr. Mirjam Bon Klanjšček

Hvala lepa.

Strokovne službe mi pravijo, da korespondenčna seja, da ponavadi pri zakonih, da ni v navadi to. Moram reči, da nimam izkušenj. To bi bilo prvič tudi, če se izteka mandat, da se je to zgodilo. Predajam besedo. Kar izvoli!

Hvala, predsedujoča.

Bom vskočil z drugim odstavkom 52. člena Poslovnika. V tem členu je zapisano, da če pri obravnavi točke dnevnega reda na seji, ki ni sklepčna navzoča najmanj ena tretjina članov delovnega telesa, toliko pa nas je, lahko navzoči člani soglasno sklenejo, da se odločitve sprejmejo na korespondenčni seji. Predsednik delovnega telesa nato skliče korespondenčno sejo in s sklicem pozove člane delovnega telesa, da mu v določenem roku sporočijo svojo opredelitev do predlog, o katerih odloča delovno telo itd… Skratka, smo čez eno tretjino lahko odločamo o sklepu ali gremo na korespondenčno sejo.

dr. Mirjam Bon Klanjšček

Meni ni prav nobeden problem sklicati seje tako, da bom dala na glasovanje ali skličemo to korespondenčno sejo ali ne. Rabimo soglasno. Glasujemo.

Kdo je za? (7 članov.) Kdo je proti? (1 član.)

Sklep ni sprejet.

Sedaj točko prekinjam ali nadaljujem čez 10 minut ali…

Kamal Izidor Shaker

Hvala lepa, predsednica.

Dajte lepo vas prosim postopati v skladu s 83. členom Poslovnika kot je to v navadi.

dr. Mirjam Bon Klanjšček

Še enkrat ugotavljam, da nismo sklepčni. Čez 10 minut bomo ponovno ugotavljali ali smo sklepčni ali ne, se pravi, 12.17 ponovno ugotavljamo stanje.

dr. Mirjam Bon Klanjšček

Torej tudi po desetih minutah ugotavljam, da še vedno nismo sklepčni. Tako, da prekinjam to sejo odbora.

Vsem, ki ste prišli na sejo vas lepo pozdravljam in vam želim prijeten dan in lepe praznike.