127. redna seja

Kolegij predsednika Državnega zbora

21. 1. 2022

Besede, ki so zaznamovale sejo

Brez zadetkov.

Transkript seje

Spoštovane kolegice, spoštovani kolegi, lep dober dan!

Začenjam 127. sejo Kolegija in vse lepo pozdravljam!

Na začetku naj vas obvestim, da v sredo, 19. januarja ste bili z dopisom predsednika obveščeni, da bo na dnevni red seje uvrščena tudi naslednja točka dnevnega reda in sicer, 4.a – Predlog sklepa o spremembah sklepa o določitvi števila mest poslanskih skupin v delovnih telesih Državnega zbora in o določitvi poslanskih skupin, ki jim pripadajo mesta predsednikov in podpredsednikov delovnih teles Državnega zbora, včeraj pa ste prejeli tudi novo gradivo k 1., 2. in 4. točki dnevnega reda.

Obveščam vas še o dveh pooblastilih, in sicer, gospoda Zmaga Jelinčiča nadomešča gospod Jani Ivanuša in gospoda Matjaža Hana nadomešča mag. Marko Koprivc.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – DOGOVOR O SKLICU IZREDNE SEJE DRŽAVNEGA ZBORA.

S sklicem seje kolegija ste kot gradivo k tej točki prejeli zahtevo skupine poslank in poslancev za sklic izredne seje Državnega zbora. Dodatno gradivo k tej točki ste prejeli včeraj, in sicer, še eno zahtevo skupine poslank in poslancev za sklic izredne seje Državnega zbora, zato predlagam, da na podlagi obeh zahtev, skličemo eno izredno sejo Državnega zbora, in sicer, predlog dnevnega reda je določen z zahtevama, ki se glasi: 1. točka - 1. Predlog zakona o začasnih ukrepih za preprečevanje energetske revščine, v okviru druge obravnave, 2. točka - Predlog zakona o spremembah Zakona o delovnih razmerjih, v okviru skrajšanega postopka, 3. točka - Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, v okviru skrajšanega postopka in 4. točka - Predlog za razpis posvetovalnega referenduma o sprejemu Predloga zakona o ratifikaciji Sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju o upravljanju programa Boxer s strani OCCAR.

Datum seje: - v četrtek, 27. januar ob 10. uri do zaključka seje. In še najava časa za razpravo: za poslanske skupine ena točka po tretjem odstavku 67. člena Poslovnika, do 5 minut za dopolnilno obrazložitev predlagateljev predlogov zakonov in do 5 minut za predstavitev mnenja Vlade ter do 30 minut za razpravo predlagateljev in do 30 minut za razpravo Vlade pri 2. in 3. točki in še do 15 minut za dopolnilno obrazložitev predlagatelja Predloga za razpis posvetovalnega referenduma in do 15 minut za predstavitev mnenja Vlade ter do 60 minut za razpravo predlagatelja in do 60 minut za razpravo Vlade, pri 4. točki.

Želi kdo razpravljati? (Da.)

Ja, gospod Krivec, izvolite.

Ja, hvala za besedo.

Lep pozdrav vsem prisotnim!

Glede na predlog, ki ga imamo v gradivu, imam v bistvu dve pobudi. Ena pobuda, da bi se, glede na to, da je izredna seja in imamo možnost sklepati o tem, da se izvaja tudi na daljavo in glede na to, da se Covid situacija ne umirja, predlagam, da se ta seja opravi z možnostjo glasovanja na daljavo, če je volja pri ostalih kolegih, pa drug predlog je, da ne bi bila v četrtek, 27., ampak v sredo 26., ker nekateri poslanci že imajo mednarodne obveznosti potrjene, za 27., to sta dva taka čisto, tehnična predloga, če je volja, da se akceptirajo.

Hvala.

Ja, hvala lepa za obe pobudi.: Bom dala še besedo naprej, samo še v pojasnilo. Glede na to, da je že predsednik na prejšnjem Kolegiju vzpostavil neko prakso, ko so se poslanske skupine opredelile ali so za to, da se seja opravi na daljavo ali ne, tudi jaz danes pozivam, da se opredelite in v primeru, če bo podpora, bomo pripravili ustrezen sklep, drugače pač ne.

Glede novega datuma pa tudi prosim, če se opredelite, je pa to v domeni predsednika Državnega zbora, tako da bomo predali naprej vašo pobudo. Najprej je besedo želel dr. Matej Tašner Vatovec, za njim gospod Brane Golubović.

Najlepša hvala podpredsednica.

Mogoče na koncu zdaj kar se tiče pobud, ki jih je dal kolega Krivec, mi ne bomo glasovali za to, da se opravi ta seja na daljavo. Kar se tiče datuma pa nam ta 27. čisto ustreza. Zdaj kar se tiče vsebinsko, jaz bi rad opozoril na neko norijo, ki se dogaja v tem Državnem zboru zdaj pred iztekom mandata. Namreč 2. in 3. točka, ki sta predlagani za izredno sejo, sta po naši oceni izredno škodljivi. To je tudi včeraj napovedal sindikat Pergam. Gre za krajšanje nadomestila za bolniško odsotnost na račun javne zdravstvene blagajne. Ta sprememba zakona bo resno zadala še en udarec javni zdravstveni blagajni in seveda tudi posledično vršila močan pritisk nad tem kakšne bodo pravice na koncu zavarovancev. Gre za 100 milijonov približno dodatnih pritiskov na javno zdravstveno blagajno, ki po opozorilih tako zdravstvene blagajne kot sindikatov pomenijo tudi potencialno krajšanje, manjšanje obsega pravic in na koncu bo to seveda šlo na škodo vseh, ki potrebujejo zdravstveno oskrbo. Tako da, zaradi teh nekih predvolilnih simpatij, ki se jih skuša s takimi zakoni doseči, pa včeraj na odboru je to šlo gladko skozi s prepričljivo večino s koalicijo kjer, čeprav Vlada nasprotuje zakonu, je koalicija glasovala za tak zakon, gre moj apel tukaj, da dajmo malo ustaviti konje in razmisliti kaj počnemo s to državo. Ali bomo zdaj pač v teh parih mesecih pred volitvami dejansko šli sesuti vse sisteme, ki v tej državi obstajajo.

Kar se tiče 4. točke, me pa čisto proceduralno zanima, glede na to, da je 30 dnevni rok potekel in bi ta posvetovalni referendum za nesmiselno zapravljanje denarja za oklepnike Boxer, lahko sploh sklican na izredni seji ali bi moral iti na redno sejo, ki se začne marca.

Tina Heferle

Hvala lepa. Naprej dajem besedo gospodu Branetu Goluboviću.

Izvolite.

Hvala lepa.

Glede seje na daljavo, so pravila jasna. Epidemija mora biti razglašena. Na žalost te epidemije ni in mi ne vidimo potrebe, da to sejo na daljavo izpeljemo. Glede samega datuma, podpredsednica, se strinjamo. Bi se pa priključil kolegu iz Levice glede apela, da se poslanke skupine in poslanci mogoče vseeno vzdržimo pri vlaganju v zadnjih dveh, treh mesecih poslanskih zakonov s ciljem pridobivanja političnih točk. Tej državi je bilo v slabih dveh letih povzročeno že veliko škode, predvsem s strani Vlade in dajmo umiriti te konje in ne povečujmo škode tako doma kot na mednarodnem prizorišču državi in pojdimo na volitve v miru.

Hvala.

Tina Heferle

Hvala lepa.

Besedo ima gospa Janja Sluga. Izvolite.

Hvala podpredsednica.

Najprej glede izvedbe seje na daljavo. Jaz ostajam pri stališču, ki ga v bistvu zagovarjam že ves čas, torej da si želim, da pri teh stvareh res omogočimo sodelovanje vsem in vsakomur v kateremkoli trenutku. Jaz berem Poslovnik, kot sem že večkrat povedala, malo drugače in tudi nekako razumem, da uradno razglašena epidemija ni pogoj. Seveda mora pa tukaj obstajati neko soglasje, torej naša poslanska skupina podpira izvedbo seje na daljavo, tudi glede prestavitve samega termina, če se bomo tako odločili nimamo težav.

Tina Heferle

Hvala lepa. Želi še kdo besedo? Gospod Jožef Horvat, izvolite.

Hval lepa za besedo, spoštovan gospa podpredsednica. Drage kolegice in kolegi! Ja, kolegice in kolegi, če smo kolegice in kolegi, potem razumem, da omogočamo, da funkcioniramo tako kot kolegi in kolegice in kot poslanke in poslanci, zato mi razumemo, da je edini pogoj za sklic seje na daljavo dvotretjinska večina za sklep, ki ga bo, če ga bo predlagala gospa podpredsednica. To je edino. Da bi onemogočili zunanjepolitično oziroma mednarodno dejavnost našim kolegicam, meni to oziroma nam to ne pride na kraj pameti, zato, ker je prosti termin bi podprli sejo v sredo, 26. januarja. Ko ste pa kolegi nekateri problematizirali drugo in tretjo točko, za javnost naj povem, da gre za novelo Zakona o delovnih razmerjih in za novelo Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju naj za javnost povem, da so to predlogi s strani opozicije. Hvala lepa.