58. nujna seja

Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo

3. 12. 2021

Besede, ki so zaznamovale sejo

Brez zadetkov.

Transkript seje

Spoštovani, vsem prav lep pozdrav. Začenjamo 58. nujno sejo Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo. Danes so se opravičili gospa Bojana Muršič, gospod Rudi Medved, gospod Dušan Šiško in gospod Andrej Rajh. S pooblastili pa so z nami poslanec gospod Jure Ferjan, nadomešča poslanko gospo Suzano Lep Šimenko, poslanka gospa Monika Gregorčič je z nami iz kvote SMC, poslanec gospod Franci Kepa nadomešča poslanko gospo Anjo Bah Žibert.

Glede na to, d do roka ni bilo nobenih pripomb ugotavljam, da je dnevnega reda tak kot ste ga prejeli s sklicem seje in prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE PREDLOG ZAKONA O SPREMEMBI IN DOPOLNITVI ZAKONA O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O OSEBNI IZKAZNICI. K besedi vabim kar predstavnika predlagatelja, torej Vlade, gospoda državnega sekretarja dr. Boža Predaliča.

Božo Predalič

Hvala lepa za besedo predsednik. Spoštovane poslanke in poslanci. Zakon o novi biometrični osebni izkaznici je cenjeni Državni zbor sprejel spomladi letošnjega leta. Ministrstvo za notranje zadeve se je takoj lotilo vseh potrebnih korakov, izbralo tudi izvajalca, to je Cetis. Ker pa je na evropske prostoru prišlo do zapletov s čipi proizvajalec ne more zagotavljati, da bo v roku lahko izdobavil vse osebne izkaznice oziroma, da se lahko začnejo izdelovati v tem času.

Zato ministrstvo predlaga oziroma Vlada predlaga, da se rok iz 3. januarja premakne na konec marca letošnjega leta. Po zagotovitvah proizvajalca bodo takrat lahko nove biometrične osebne izkaznice, ki imajo poleg čipa še mnogo drugih koristnih zadev lahko šle v izdelavo v produkcijo med ljudmi. Sam ta problem ne ovira osebne izkaznice, klasične s še vedno lahko izdajajo. Tistim, ki bodo v tem času potekle osebne izkaznice lahko počakajo za identifikacijo Republiko Slovenijo mu tako in tako veljajo tako da razen tega, da bo zamik treh mesecev v začetku izdajanja drugih posledic ni, je pa treba zakon seveda sprejeti, kajti v nasprotnem bo kršen prvotni zakon, ki je predvideval 3. januar.

Hvala. K besedi vabim predstavnika Državnega sveta. Prosim.

Ratko Fajt

Hvala za besedo gospod predsednik. Spoštovane gospe in gospodje. Torej komisija je to predlagano spremembo obravnavala, podprla. Odprlo se je vprašanje torej kako s pretečenimi osebnimi izkaznicami, kako je s potovanjem recimo v tujino. Pojasnjeno je bilo s strani predlagatelja, torej da potovanje stoji bilateralni sporazumov in pa seveda osebna izkaznica ni edina dokument, ki je potreben za potovanje v tujino, veljavnost znotraj slovenskega prostora pa tem tudi, ki pretečejo, torej ostaja. Komisija je predlagane spremembo predloga podprla.

Hvala. K besedi vabim predstavnico Zakonodajno-pravne službe. Prosim.

Sonja Bien Karlovšek

Hvala. Zakonodajno-pravna služba k predlogu zakona ni imela pripomb.

Hvala. Pričenjam drugo obravnavo. Predlagam, da seveda združimo vse člene skupaj. Se strinjate? In da potem glasujemo o vseh hkrati.

Se prvi, želi kdo besedo? Gospa Sukić, prosim.

Najlepša hvala za besedo. Lep pozdrav. Spoštovane, spoštovani.

Saj proti premaknitvi roka nimamo nič. Mi bi bili veseli, da bi se to še malo bolj zamaknilo, kajti gre za zelo občutljive zadeve in za katere so po našem mnenju potrebne pač številne preverbe in varovalke, kajti izbiranje biometričnih podatkov pa celo prstnih odtisov oseb, ki so stare 12 let ni kar tako.

Zdaj, zakaj smo malo skeptični do teh stvari. Ne, da smo mi neki tehnofobi in da se bojimo tehnološkega napredka. Nasprotno. Ampak kot rečeno pri takih zadevah je treba biti zelo, zelo previden in raje pet krat premisliti kot pa enkrat ustreliti mimo.

Poglejte, problem je, da so želje po zbiranju biometričnih podatkov v bistvu vedno večje. Recimo, kar je tisto, kar nas skrbi je, da je zadnji tak predlog sicer vsebovan v zakonu o nalogah in pooblastilih policije, ki nas je razburjalo pred kratkim nas in strokovno javnost. Pri policiji je recimo to področje še posebej zaskrbljujoče. Namreč predvidene rešitve lahko beremo tudi skupaj s široko…

Gospa Sukić, danes je dnevni red… / medsebojni pogovor)

…jaz hočem pokazati kaj nas skrbi, zakaj je potrebno biti previden, ko gre za zbiranje biometričnih podatkov, ki se lahko širše uporabljajo marsikje in govorimo tudi o osebah starih 12 let in tako naprej. Glejte, to vse ni kar tako.

Skratka upamo, da neke spremembe policijske zakonodaje o katerih se govori ne bodo prišle sploh na naše klopi, ker to bi pa lahko recimo pod vprašaj postavilo tudi to o čemer danes govorimo.

V Levici te uvedbe nove osebne izkaznice nismo podprli, nismo niti nasprotovali kot veste, smo se zdržali. Lepo se sicer sliši, da bi imeli kartico za osebni dokument in digitalno potrdilo in zdravstveno zavarovanje vse na enem mestu. To je sicer lepo, ampak kot rečeno pri takih stvareh je res treba biti zelo, zelo previden, kajti kot rečeno imamo tukaj so tudi v igri mladoletne osebe. To se prvi od 12 let navzgor. Tako da nas veseli, da se zaenkrat zadeva zamika pa dajmo do takrat še malo premišljevati raje o njej. Hvala lepa.