44. nujna seja

Odbor za kulturo

11. 10. 2021

Besede, ki so zaznamovale sejo

Brez zadetkov.

Transkript seje

Spoštovani in spoštovane! Vse članice in člani odbora, vabljene in vse ostale prisotne lepo pozdravljeni! Začenjam 44. nujno sejo Odbora za kulturo.

Zadržanih nimam tukaj… Prosim, gospod Bandelli, želite?

Marko Bandelli

Postopkovni predlog.

Violeta Tomić

Postopkovno ja, prosim.

Hvala, predsednica. Sklicatelj v obrazložitvi navaja problematiko pluralizma, govorimo o medijskem pluralizmu seveda. Medijo so še zadnji korak, ki ta vlada očitno ne upa podjarmiti in tudi ga ne bo. Sedaj, če vidim prisotne tukaj, in vidim gospoda Bojana Požarja za koalicijo nek simbol poštenega poročanja. Jaz nisem vsaj povabljen, ta oseba, ki nepristransko, to je sramota, laže, zavaja, ponižuje, žali drugomisleče na tem odboru, ki ga imenujemo kultura, ta odbor. V tem hramu demokracije, ki dobiva vedno večjo podobo avtokracije se v SAB ne gremo. In provokacije ne sprejmemo, zato bo stranka SAB obstruirala sejo. Hvala.

Violeta Tomić

Hvala lepa. Lidija Divjak Mirnik, prosim.

Hvala za besedo, predsedujoča.

Sklic te seje danes je pravzaprav ena navadna farsa. V koncentraciji medijev nam govori tisti, ki si zato koncentracijo ideološko obarvanih medijev prizadeva pravzaprav že desetletja. Če spomnim samo, 2008 se je začelo pred volitvami s tistimi brezplačniki Slovenski tednik in Ekspres. Verjetno se tega spomnite. Sedaj naravnost sprevrženo in licemerno je, da v sklic v nujne seje pišete o nujnosti svobode medijev in njihove avtonomije, med tem pa že danes 284 dni izčrpavate STA. V programskem svetu SDS RTV-ja seveda ste si naredili, da rečem, večino svojih svetnikov, ki zelo simpatizirajo oziroma so kar vaši bivši kandidati za bilo katere funkcije. Vlada je pa kljub odločbi Ustavnega sodišča razrešila dva nadzornika in imenovala dva svoja nova, ki služita, vmes so celo potem imenovali že novega predsednika nadzornega sveta, da o tem rokohitrstvu in postopku, ki se je zgodilo s strani novega direktorja RTV, ko je odstavil direktorico TV niti ne govorim. Naslednje, v sklicu pišete tudi, da se je treba prej izprašati o kredibilnosti lastnikov medijev, ki prihajajo iz kao različnih strokovnih področij in nimajo nobene strokovne podlage zato. Jaz bi rekla, da si nastavite ogledalo in si pogledate svojo hobotnico, tisto, ki je v lastništvu članov SDS in pa tudi Madžarov na Novi24 in vseh hobotnic, ki so razporejene e-portalih in tako dalje, pa ne bom vsega tega naštevala. Jaz se pridružujem kolegom iz STA in napovedujem, da bomo tudi trije člani LMŠ obstruirali tole. Se opravičujem, SAB, se opravičujem. In napovedujem, da bomo kolegi iz LMŠ, trije namreč smo člani tega kultura obstruirali to sejo. Hvala.

Hvala. Kolegica je imela lapsus, ni treba se smejati. Mnogo mislimo o STA zadnje časa, skoraj 300 dni so že brez sredstev po vaši zaslugi.

Kolega Marko Koprivc, prosim.

Hvala lepa, predsednica za besedo. Spoštovani vsi prisotni!

Tudi v Poslanski skupini Socialnih demokratov bomo to današnjo sejo obstruirali. Namreč, gre za eno veliko farso vse skupaj. Kot vsi lahko spremljamo zadnje leto in pol je eden glavnih ciljev te vlade podrediti si vse kritične medije do oblasti, ker je na nek način naloga medijev, da gleda pod prste tako oblasti, kot opoziciji. Ta vlada se je tega seveda sistematično lotila. Najprej se je lotila medijev, na katero imajo preko države tako ali drugače vpliv. Kot vemo in se spopada že leto in pol z nacionalno televizijo oziroma RTV hišo. Nazadnje smo bili priča celo nezakonitemu menjavanju članov nadzornega sveta RTV. Da pa o Slovenski tiskovni agenciji, obglavljanju in izčrpavanju te agencije sploh ne govorim. Namreč, kot sem povedal že na prejšnji seji je to, kar se dogaja z STA, kriminal. Naloga te vlade je samo ena, da utiša kar je v skladu z vsemi avtokratskimi oblastmi, da utiša vse kritične medije in da si začne ustvarjati neko svojo novo realnost po zgledu Severne Koreje. Zato razumemo to današnjo sejo, na katero so bili povabljeni samo tisti novinarji, ki so blizu Janševi oblasti, kot eno veliko farso. In mislim, da v tej sestavi govoriti o koncentraciji medijskega prostora v Republiki Sloveniji nima nobenega smisla, zato Socialni demokrati v tej farsi danes ne bomo sodelovali. Hvala lepa.

Hvala. Tudi v imenu Levice napovedujem obstrukcijo po drugem odstavku 65. člena. Ta sklic je seveda farsa. Jaz sem ga dovolila v upanju, da bomo vendarle lahko opravili razpravo na vašo zahtevo, vendar vi govorite o koncentraciji medijev. Kajti vsak medij, ki ni vaš vas že moti. Vsi napadi, ki so se vrstili na STA, RTV, kopičenje denarja na Novi24, financiranje, vemo, da je Ukom dal kar 350 tisoč evrov za neke študentske napotnice in gospe Dangobić, prijateljici direktorja, 12 tisoč. Zraven se zgovarja pa, da mora skrbeti za javne finance. Nedopustno je koliko portalov je vzpostavljenih s strani SDS- In če se čim strinjam je, da bi Ministrstvo za kulturo dejansko moralo pogledati bolj natančno komu vse lahko podeli status medija. Mreženje in hobotnica vseh medijev, ki so v lasti ene same stranke so nas pripeljali v totalno polarizacijo družbe, kje vsi, ki niso z vami, so proti vam. Tako da absolutno o koncentraciji medijev s strani tega predlagatelja res ne moremo razpravljati. Hvala. /izključen mikrofon/

Lep pozdrav z moje strani. Torej, jaz upam, da bo zadeva tekla tako kot mora in po Poslovniku, s tem da se za ta zastoj opravičujem, ker dejansko prvič nadomeščam. Se pravi, kolegica Violeta Tomić me do sedaj še ni potrebovala.

Obveščam vas, da opravičil, da se seje ne bi mogli udeležiti dejansko nismo dobili. Na seji so kot nadomestni člani in članice odbora s pooblastili sodelujejo poslanca Jože Lenart nadomešča Jerco Korče, poslanca Gregorja Periča je pooblaščen da zamenjuje iz kvote …/medsebojno pogovarjanje/, Dušan Šiško iz kvote Slovenske nacionalne stranke zamenjuje Zmaga Jelinčiča in Eva Irgl nadomešča Mojco Škrinjar iz kvote Slovenske demokratske stranke.

Torej, 1. TOČKA DNEVNEGA REDA – LASTNIŠTVO MEDIJEV V SLOVENIJE IN KONCENTRACIJA MEDIJSKEGA PROSTORA.

V poslovniškem roku ni bilo prejetih predlogov v zvezi s popravki dnevnega reda, zato prehajamo na 1. točko. Ugotavljamo, da nismo sklepčni. Zaradi tega, ker nismo sklepčni… /oglašanje iz klopi/

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA. Ugotavljamo, da smo sklepčni. Na spletni strani Državnega zbora je s sklicem objavljeno gradivo, in sicer zahteva Poslanske skupine Slovenske demokratske stranke in Poslanske skupine SMC za sklic nujne seje odbora. Na sejo so bili vabljeni člani, kot so razvidni iz sklica. Dodatno je bil vabljen še gospod Franci Matoz predsednik upravnega odbora DUTB. Za uvodno predstavitev vsebine današnje seje dajem besedo v imenu predlagatelja poslanki Alenki Jeraj.