59. nujna seja

Odbor za zdravstvo

29. 9. 2021

Besede, ki so zaznamovale sejo

Brez zadetkov.

Transkript seje

Lepo pozdravljeni, spoštovani kolegice poslanke in kolegi poslanci, prav tako vsi vabljeni in prisotni, na današnji seji odbora!

Pričenjamo 59. nujno sejo Odbora za zdravstvo, ki je sklicana v skladu z 47. in 48. členom Poslovnika in sicer, na podlagi zahteve Poslanskih skupin SD, SAB in Nepovezanih poslancev.

Obveščam vas, da se današnje seje ne more udeležiti naš član, podpredsednik odbora, kolega Jani Möderndorfer in to je tudi zaenkrat edina informacija, kar se tiče opravičenih ali nadomeščanj.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem seje ste prejeli predlog dnevnega reda, in sicer Poziv Vladi Republike Slovenije za nujno uvedbo ukrepov za čiščenje zraka v šolah in drugih javnih prostorih z namenom omejevanja okužb z novim koronavirusom.

Tako da bi sedaj kar začeli z obravnavo, namreč za predlogov za širitev dnevnega reda oziroma za umik dnevnega reda nismo prejeli, tako da, nadaljujemo po tem dnevnem redu, kot je bil predlagan.

Začenjamo kar z sejo – 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - POZIV VLADI REPUBLIKE SLOVENIJE ZA NUJNO UVEDBO UKREPOV ZA ČIŠČENJE ZRAKA V ŠOLAH IN DRUGIH JAVNIH PROSTORIH Z NAMENOM OMEJEVANJA OKUŽB Z NOVIM KORONAVIRUSOM - tako da, dajem besedo predlagatelju, ki bo danes v imenu predlagatelja nastopil, Dejanu Židanu.

Izvolite.

Gospa predsednica, spoštovane poslanke, spoštovani poslanci, spoštovani gostje, ostali prisotni, lepo pozdravljeni!

Zahvaljujem se predsednica za ta termin, hiter sklic seje, ki smo jo kot del opozicije zahtevali. Da spomnim, to je nadaljevanje seje iz aprila, ker smo se že pogovarjali o nujnosti učinkovitih ukrepov, ki jih v Sloveniji ni bilo in jih tudi trenutno ni, pri obvladovanju aerosola, torej pri obvladovanju tudi kužnega zraka v zaprtih prostorih.

Za začetek, da se spomnimo, lani, že sredi lanskega leta, je začela Svetovna zdravstvena organizacija opozarjati, bodite pozorni na prenos virusa preko aerosola, torej klasični ukrepi, ki so do takrat veljali, niso zadostni. Konec leta so se stvari bistveno bolj zaostrile. Takrat so začele prihajati prve študije, ki so opozarjale, recimo nemška je najbolj ugledna v tem trenutku, da večina okužb, Nemci so recimo ugotovili, na 7 tisoč okužb, jih je velika večina notranjih, samo ena je zunanja. Bodite pozorni na aerosol. Recimo irska študija je podobno ugotovila. In takrat je večina držav pričeli zelo hitro korigirati ukrepe, žal pa ne v Sloveniji. Na podlagi vseh dejstev in tudi zato, ker apeli slovenskih strokovnjakov niso bili uslišani, je del opozicije lansko leto aprila, torej na našo zahtevo, je potekal odbor, kjer pa, zaradi glasovanja koalicije, na predlog Vlade, seveda, ukrepi, razen tega, da je potrebno več govoriti o potrebi po izmenjevanju zraka, niso bili sprejeti.

Od takrat naprej so se stvari razvijale naprej in se v resnici če poslabšale. Dovolite, da vam povem tudi praktični primer. Verjamem, da ne boste zamerili, ker plastično pove, kaj se dogaja. Sam sem imel možnost, da sem letos obiskal Berlin, ne dosti mesecev nazaj. Imel sem možnost, da sem bil v gledališki dvorani, kjer imajo največji gledališki oder na svetu in predstava se je začela na način, da je pred publiko stopil intendant. Povedal je približno takole. Spoštovani, spoštovani, vesel sem, ker po letu in pol lahko ponovno dajemo gledalcem to, kar ustvarjamo. To danes je druga predstava. Zlasti pa se želim pred vami zahvaliti inženirjem DDR. Namreč, to veliko dvorano Friedrichstadt-Palast na Friedrichstraße v Berlinu, to je bila zadnja velika investicija DDR in intendant se je zahvalil, je povedal, zgradili ste takole, da smo lahko naredili tisto, kar je naša dolžnost in zgradili takšen sistem prezračevanja, ki nam omogoča, da v tej dvorani osemkrat na uro v celoti zamenjamo zrak in pripeljemo čisti zrak, ki je za vas varen.

Takrat sem postal še bolj pozoren in opazoval sem druge prostore, opazoval sem restavracije, opazoval sem trgovine in tako naprej in povsod na veliko oziroma marsikje, obveščamo vas, da se držimo novih usmeritev, da vsaj sedemkrat na uro v celoti zamenjamo zrak z čistim. Kot zanimivost, celo na straniščih so bila obvestila, obveščamo vas, da tudi v tem prostoru sedemkrat na uro zamenjamo zrak z čistim. Istočasno pa v Nemčiji so že začeli silna državna sredstva namenjati v bolj varen zrak v šolah, v zdravstvu, v socialnovarstvenih ustanovah in Nemčija ni edini primer. Če pogledate primer Avstrije, če pogledate primere v marsikaterih drugih državah, če pogledate primer Združenih držav Amerike, če pogledate primer Kanade. Tam, kjer niso mogli na hitro investirati v prezračevanje za izmenjavo vsaj sedemkrat na uro zraka, so namestili vsaj relativno poceni čistilce zraka, z zelo jasnim opozorilom, čistilec zraka zrak čisti samo delno, vendar, če imate čistilec zraka v osnovni šoli, je ta prostor štirikrat bolj varen. To so v Kanadi namreč ugotovili, da v učilnicah, kjer so že imeli čistilce zraka, je bilo štirikrat manj prenosa virusa, ki povzroča bolezen korona 19, kakor v učilnicah, kjer jih niso imeli. In, to na veliko poteka še naprej.

Zlasti je poudarek na tem, da cepiva so pomembno orodje pri varovanju pred Covidom. Vendar, sedaj se že ve, ne zadostno. Cepiva kljub vsemu v celoti ne preprečijo prenosa bolezni. Cepiva kljub vsemu v celoti ne prenesejo, preprečijo klinične slike ali hude klinične slike. So pa zelo koristna in tudi sam sem zagovornik prostovoljnega cepljenja, ne pa prisilnega in ko smo opazovali stanje v Sloveniji, narejeno točno nič. Posamezniki strokovnjaki, nekateri ste danes prisotni, hvala, ker ste prisotni, ste opozarjali preko člankov, javnih nastopov, naredilo se je točno nič. Jaz sem celo, ampak, podatek je resničen, pri najavi današnje seje povedal, v resnici grozljiv podatek. Če bi vladajoči samo 1 % denarja, ki so ga namenili za izplačila krivičnih in diskriminatornih korona dodatkov za zaposlene v javnem sektorju, če bi samo 1 % tega denarja namestili za večjo varnost učencev, dijakov, študentov, bi ta del populacije v tem trenutku bil štirikrat bolj varen.

Poslanci dela opozicije smo vložili zahtevo za nujno sejo Odbora za zdravstvo 14. 9. Cenim, da je teden dni po tem narejen prvi res pomemben korak. Teden dni po tem je Nacionalni inštitut za javno zdravje, gor je datum napisan, 21. 9., sam sem v roke to sicer dobil nekaj kasneje, pripravil in izdal priporočila za prezračevanje prostorov izven zdravstvenih ustanov, v času širjenja virusa SARS-CoV-2. To je pomemben korak naprej, vendar, ko preberete ta priporočila, če ni v ozadju zagotovljenega denarja, ki je pa bistveno manjši denar, kakor se uporablja za druge namene, je to samo prazen papir.

Dosti se pogovarjamo, dosti govora je bilo tudi v tem Državnem zboru, tudi v slovenski, tako laični, kakor strokovni javnosti, ali je pri prezračevanju dovolj samo odpiranje oken. Tudi odpiranje oken je pomembno, da razumemo in hkrati zelo nezadostno. Je pomemben ukrep, ampak hkrati zelo nezadosten in če pogledate, kako naravno zračijo tam, kjer zračijo, to ni kar tako, bom odprl okno. Potem je vprašanje, kako sedemkrat na uro odpreti okno na način, da ni ljudi v prostoru in da je okno dovolj časa odprto in ko se vrnejo, relativno hitro morajo zapustiti ta prostor, torej, tudi odpiranje oken je pomembno, vendar na tem graditi doktrino iskanja svežega varnega zraka je še ena brca v koleno, ki je značilna samo za Slovenijo.

Spoštovane in spoštovani, pripravili smo predlog nekaterih sklepov. Ti predlogi sklepov glede na dodatne pobude, pa tudi pogovore, ki smo jih medsebojno opravljali, bodo tekom današnje seje dopolnjeni in predlagani. Jaz predlagam na tej točki, spoštovana koalicija in opozicija, da rečemo, dovolj je bilo prepirov in gledanja za nazaj. Dajmo vsaj pri seji, ki govori o potrebi po varnem zraku za šolarje, za bolnike, za starejše občane in vse ostale, vsaj za danes, za teh, 2, 3, 8 ur, kako dolgo bomo skupaj, opustiti politikantstvo. Predlagatelji smo tudi pripravljeni, da v kolikor bo želja Vlade, ki jo predstavljate vi, gospod državni sekretar, v kolikor bo želja koalicije, da se posamezni sklepi spremenijo, dogradijo, da so tudi vam primerni, smo pripravljeni iti tudi v to smer, ampak še enkrat, ob tem, da sem pristaš cepljenja, ki mora biti prostovoljno, se pa tudi zavedam, da to ni zadosten ukrep. Potrebnih je več ukrepov, pa ne gre samo za bolezen Covid-19.

Hvala, da ste mi dovolili uvodne besede. Hvala.

Hvala lepa tudi vam, spoštovani predlagatelj.

Sedaj pa dajem besedo predstavniku ministrstva. Z nami je državni sekretar, gospod Vindišar.

Izvolite, beseda je vaša.

Franc Vindišar

Spoštovana predsednica, spoštovani poslanke in poslanci!

Dovolite, da spregovorim še nekaj besed na to današnjo temo. Ministrstvo za zdravje se zaveda, da med učinkovite nefarmacevtske ukrepe za zamejevanje prenosa SARS-CoV-2 spada tudi učinkovito prezračevanje prostorov, saj se prenos okužbe, tako kot je bilo že danes omenjeno, najpogosteje dogaja v zaprtih prostorih. Dobro vzdrževani in prilagojeni sistemi ogrevanja, prezračevanja in klimatizacije, imajo pomembno dopolnilno vlogo pri zmanjšanju prenosa okužb.

Odbor za zdravstvo je na 51. nujni seji 28. aprila sprejel sklep, da Vladi priporoča, da nemudoma okrepi kampanjo ozaveščanja o nujnosti in potrebni intenzivnosti prezračevanja prostorov. To je bilo realizirano. Lahko ste opazili na novinarskih konferencah, na delovnih sestankih je bilo to večkrat izpostavljeno in tudi v javnih nastopih. Poleg tega smo z dopisom dodatno pozvali vsa resorna ministrstva 12. maja.

Dovolite, da se malo ozrem še na navedbe v predlogu. Glede mask FFP-2, predlagatelj predlaga uporabo teh mask v izobraževalnih in socialno varstvenih ustanovah. Na Ministrstvu za zdravje skušamo slediti strokovnim priporočilom in tukaj omenjam priporočila Svetovne zdravstvene organizacije, ki priporoča uporabo teh mask zdravstvenim delavcem v kliničnih okoljih, osebam s simptomi oziroma z blagimi simptomi, ki spominjajo na okužbo SARS-CoV-2, osebam, ki čakajo na rezultat brisa, osebam, ki negujejo osebo, kjer obstaja sum ali je potrjen sum okužbe SARS-CoV-2 in seveda potem tudi osebam, starim 60 let in več, osebam z zdravstvenimi težavami, kroničnimi boleznimi dihal in tako naprej.

Dejstvo je, da se države Evropske unije svojih priporočil glede nošenja mask FFP-2, precej razlikujejo. Poleg tega je Svetovna zdravstvena organizacija marca letošnje leto objavila načrt za izboljšanje prezračevanja v kontekstu Covid-19, kar je navedeno tudi v gradivu, ki je pripravljeno, s tem da opozarjam, da se to gradivo nanaša na zdravstvene institucije in domove starejših občanov. V povzetku tega dokumenta je navedeno, citiram: »Tveganje za prenos Covid-19 je večje v neustrezno prezračevanih prostorih, kjer okuženi ljudje preživijo dalj časa blizu skupaj. V teh okoljih se zdi, da se virus širi s kapljicami iz dihal ali z aerosolom. Zato so previdnostni ukrepi še pomembnejši. Poznavanje in nadzor prezračevanja v stavbah lahko izboljša kakovost zraka, ki ga dihamo in zmanjšuje tveganje za zdravstvene težave v zaprtih prostorih, vključno s preprečevanjem širjenja virusa SARS-CoV-2 v zaprtih prostorih.« (Konec citata.)

Torej, še vedno velja, da se virus v prvi vrsti širi kapljično, zato nikoli ne smemo nehati poudarjati, da so ključni ukrepi še vedno nošnja mask, umivanje in razkuževanje rok in vzdrževanje medosebne razdalje, ter testiranje in izolacija v primeru znakov okužb zgodnih dihal. Nacionalni inštitut za javno zdravje je 26. avgusta letos izdal priporočila o higienskih ukrepih v vzgojno-izobraževalnih zavodih, ter, tako kot že danes omenjeno, 21. septembra dopolnjena, - dopolnjena – priporočila za prezračevanje prostorov izven zdravstvenih ustanov v času širjenja virusa SARS-CoV-2, v katerih daje usmeritve za vzpostavitev in nadzor nad optimalnim prezračevanjem v stavbah.

Glede na različne okoliščine in različne možnosti prezračevanja, je potrebno, da se za vsak objekt pripravi lasten načrt prezračevanja. Ključna priporočila pa so, v času prisotnosti ljudi v prostorih, priporočamo stalno zračenje z dovajanjem zunanjega svežega zraka, z največjim možnim pretokom. Dodatno priporočila: uporaba le dokazano učinkovitih čistilcev zraka, ki morajo dokazano učinkovati proti virusa SARS-CoV-2 in morajo biti varni za uporabnike prostorov. Priporoča se filtracija zraka, s filtri standarda MERV 16. Svetuje se redno čiščenje prezračevalnih sistemov in klimatskih naprav, skladno z navodili proizvajalca oziroma vzdrževalca sistemov. Čistilci zraka, ki se kot sobni lahko uporabljajo, priporočajo kot dopolnitev prezračevalnih ukrepov. Zagotoviti je treba njihovo pravilno namestitev, pravilno delovanje in seveda vzdrževanje, vključno s čiščenjem in ustreznim menjavanjem filtrov. Ponovno poudarjamo, da morajo biti ti filtri razreda MERV 16.

Pomembno je pa seveda tudi spremljanje kakovosti zraka v zaprtih prostorih. V stavbi brez mehanskega prezračevalnega sistema, je priporočljivo namestiti senzorje ogljikovega dioksida. Povišane vrednosti ogljikovega dioksida v zaprtih prostorih niso nujno povezane s širjenjem virusa SARS-CoV-2, so pa pokazatelj slabše kakovosti zraka v zaprtih prostorih, zlasti v prostorih, kjer se zadržuje večja skupina ljudi, kot so učilnice, sejne sobe, restavracije in pokazatelj potrebe po prezračevanju.

Dovolite, da samo na kratko omenim, da so mejne koncentracije ogljikovega dioksida po novih evropskih standardih, ki veljajo od leta 2020, 950 delcev na milijon za izobraževalne ustanove, s tem, da je tu omejeno, da gre za novogradnje in renovacije. Razlike v svetu pri teh standardih so velike. Slišali smo omenjeno Nemčijo – tisoč 500, Finska – tisoč 200, Združeno kraljestvo – tisoč 500, Združene države Amerike – tisoč 100. Seveda je pomembno naravno prezračevanje z rednim odpiranjem oken. Odprite okna, da omogočite pravilno prezračevanje pred in po zasedenim prostoru, v katerem je prisotno več ljudi. Izdelani so posebni protokoli, narejene so celo študije, ki te protokole priporočajo. Nenazadnje je ta študija tudi v gradivu predlagatelja, sicer španska študija, ki primerja različne protokole in ob tem, odpiranju oken in vrat pred in po druženju v zaprtem prostoru priporoča uporabo senzorjev ogljikovega dioksida.

Države pri sprejemanju ukrepov v zvezi z prezračevanjem niso povsem enotne. Brez dvoma pa je skrb za prezračevanje eden od pomembnih ukrepov pri obvladovanju epidemije Covid-19. Poleg kratkoročnih ukrepov, so pomembna tudi dolgoročna vlaganja, ki bodo vplivala na bolj kakovosten zrak v zaprtih prostorih v novo zgrajenih ali adaptiranih zgradbah. Ministrstvo za zdravje je v zadnjih letih izvedlo energetske sanacije številnih javnozdravstvenih zavodov. Lahko jih nekaj naštejemo, nekaj jih je še v projektu in pri vseh teh je bilo zagotavljanje ustreznih klimatskih pogojev, skrb za klimatizacijo prostorov javnih zdravstvenih zavodov še kako pomembno izkazana.

Hvala lepa.

Hvala lepa tudi vam.

Sedaj imamo pa kar nekaj vabljenih, tako da bi jaz predala besedo. Vsi, ki želite govoriti, imate na voljo cca 5 minut, samo prosim, da to željo izkažete z dvigom rok in se potem tudi predstavite. Kdo želi besedo?

Izvolite.

Dušan Keber

Veseli me, da mi danes za razliko od prejšnje podobne seje oziroma z isto temo, ni potrebno ponavljat argumentov, zakaj je prezračevanje pomembno, kljub vsemu pa moram opozorit na še vedno podcenjujoč odnos do vloge prezračevanja. Recimo, eno samo stvar bom omenil, ki jo je trdil državni sekretar, da ima prezračevanje pomembno dopolnilno vlogo. Rad bi to primerjal, da je to podobno, kot če bi rekli, da je pri okužbo s kolero, skrb za pitno vodo, ima pomembno dopolnilno vlogo. Očitno je, da se mi, kot družba, kot posamezniki in seveda tudi kot strokovnjaki in politični delavci, še vedno ne zavedamo, da je čisti zrak nekaj drugega, kot naše dosedanje pojmovanje čistega zraka. Ampak, v to smer ne bom nadaljeval.

Zelo me veseli, da je NIJZ končno, čeprav, seveda, vse te inštitucije trdijo, da že eno leto govorijo eno in isto, deloma smo to slišali tudi danes od državnega sekretarja, da že eno leto trdijo isto in tudi Svetovna zdravstvena organizacija trdi, da že ves čas trdi isto, kar seveda ni res. Še na koncu, kar je prebral državni sekretar, daje neke vrste prednost kapljični infekciji, za kar je bila kritizirana v najbolj pomembnih svetovnih medicinskih revijah. O tem, pa nič.

Skratka, dovolite mi, da z močjo argumentov, ki jih ni mogoče naštevat v tem prostoru, zatrdim, ključni način okužbe je vdihavanje kužnega aerosola. Pozivam vse tiste, ki mislijo drugače, naj navedejo argumente, naj vedejo en sam članek, ki dokazuje, da je kapljični infekt dokazano tisti, ki je samo on, brez aerosola, povzročal okužbo. Ampak, poglejte, mi imamo zdaj navodila, ki so zelo jasna in državni sekretar jih je naštel. Žal, da so prepozna, žal, da je stotine, verjetno tisoče ljudi in mogoče sto tisoče ljudi po vsem svetu umrlo zaradi podcenjevanja pomena aerosola, ampak zdaj končno ta navodila imamo in tukaj bi pač omenil najprej, zdaj, pogovor, kateri podatek bomo iz sveta vzel, da nas bo manj obremenil, ali bo to tisoč ali bo 950 ali bo še več, je seveda irelevanten, irelevanten je v tem, ker to ničesar ne dokazuje. Naj omenim, da se je NIJZ, šel celo korak predaleč in niste(?) omenil, državni sekretar, da NIJZ priporoča zgornjo mejo 550 delcev na milijon, kar je seveda napaka in mimogrede, če pa ni, jo je pa nemogoče doseči. Srečni bi bili, če bi dosegal standard okrog 900 do tisoč.

Naj povem, kot tragično anekdoto. Izmerili smo, v neki šoli na koncu pouka, ob pol odprtih oknih, koncentracijo Co2 je 4 tisoč, v tistem razredu in da bo stvar tragikomična, samo tukaj mi žal morate verjet na besedo ali tudi ne, ker ne morem povedat vira – na nekem sestanku vladnih visokih uslužbencev v Sloveniji, so izmerili koncentracijo, ki je bila mnogo višja od 6 tisoč delcev na milijon.

Skratka, mi želimo v prostorih, v katerih z običajnim prezračevanjem, celo v poletnem času, ne dosežemo pravih koncentracij, kaj pa šele v zimskem in s tem bi jaz seveda, poglejte, zaključil.

Zdaj, govorit o tem, kaj je naredila Nemčija, lahko bi naštel, kaj je naredila Finska, kaj dela Norveška. V vsakem primeru so najnaprednejše države vzpostavile, kot vmesni ukrep, čiščenje zraka v šolskih prostorih in drugih javnih prostorih s čistilniki zraka. Nemčija bo kupila ali je že kupila pol milijona teh naprav. V državni New York bosta v vsak razred prišla dva čistilnika zraka. Lahko bi našteval še druge države. Podatki se vsak dan spreminjajo. In ti čistilniki zraka so poceni. Nikakor ne bi bili problem, da bi država, če bi se odločila, nakupila v enem zagonu za vse učilnice in tudi za vse domove starejših občanov, čistilnike zraka. Ta končna najboljša rešitev, to so pa prezračevalniki za rekuperacijo. Ta je seveda dražji. To lahko odločimo za nekaj let. Čistilniki zraka zlahka zagotovijo varno življenje v notranjih prostorih za več let, dokler je pač njihova življenjska doba.

Ob tem bi povedal še najnovejši podatek, cepljenje, tudi če ne odprem debate, kakšno precepljenost pričakujemo v tej državi, ampak cepljenje tudi v tistih državah, kjer je precepljenost mnogo višja, še naprej povzroča umiranje med cepljenimi starejšimi državljani. Ogroženost pred ponovno okužbo in težjim potekom bolezni je pri starejših v enakem razmerju kot poprej. To pomeni, starejši so stokrat ali tisočkrat bolj ogroženi, da se bojo ponovno okužil in seveda tudi mnogokrat več ogroženi, da bodo umrli. Ne izvemo podatka, - ne, takoj bom končal -, ne izvemo podatka, koliko starih ljudi je med tistimi, ki danes umirajo v naših intenzivnih terapijah in ali so bili cepljeni. Svetovni podatek je, da je danes med umrlimi, ponovno, je 25 % cepljenih in med njimi je večina starejših.

Zato bi pozval k tistim sklepom, ki so že napisani v tem predlogu, da se Vlado zadolži, da opremi, ne samo, da razpravlja o ukrepih, ampak da opremi učilnice, prostore vzgojno izobraževalnih ustanov in domov starejših občanov, pod nujno, še pred zimo, s čistilniki zraka.

Hvala lepa.

Hvala lepa tudi vam.

Odbor, kakorkoli že, nima možnosti, da zahteva nekaj od Vlade, se pravi, lahko poziva, v tem smislu, toliko, da veste…

Dušan Keber

Priporo…, ja, priporoči…

…zakaj so takšni tudi sklepi, tako da, priporočila so, ja, dana…

Naprej, gospa je želela, izvolite.

Dr. Maja Remškar

Dober dan vsem, hvala za besedo!

Rada bi samo nekako razčistila to dilemo, ki je opažam med kapljičnim in aerosolnim prenosom okužbe. Zdaj, če izhajamo iz koronavirusa, se pravi, ne oblečenega, je to tipični nanodelec. Besede nanodelec tukaj, v tej razpravi, še nisem slišala, vendar se moramo zavedati, da se tudi obnaša tako kot tipični nanodelci. Običajno je oblečen v to sluz iz dihal in respiratorne kapljice so velike kot(?) 50 nano do 50 mikro. To pomeni, da obsegajo tako aerosole, kot kapljice, če govorimo o kapljicah samo o velikih kapljicah.

Če je kapljica velika 10 mikro metrov, ostane v ozračju tudi 16 ur in lahko okužuje vse tiste, ki pridejo za vami v dvigalo, v WC in podobno in je znano že skoraj 100 let. Zdaj pa, kako velika bo kapljica, je pa odvisno od relativne zračne vlage in tukaj bi resnično rada poudarila, v vseh teh razpravah o prezračevanju, da je treba biti pozoren na relativno zračno vlago, ker ta virus zelo dobro preživi pri nizki zračni vlagi in zelo dobro preživi pri visoki zračni vlagi. To pomeni, pri prezračevanju bodisi naravnem ali prisilnem, je treba zagotavljati zračno vlago, tam, med 50 in 70 procentno, relativno zračno vlago. Če je zračna vlaga nižja, če zrak ni nasičen z vlago, se bo kapljica začela zelo hitro sušiti, to pomeni tista, kapljični prenos okužbe, se bo nenadoma v delcu sekunde spremenil v aerosolni način okužbe, zato moramo s to zračno vlago nekako regulirati tudi prenos teh kapljic, ki so lahko majhne ali pa velike.

Zelo pomembno je, saj, kot je državni sekretar že povedal, redna menjava filtrov, ampak to pomeni resnično redna. Zdaj, v času koronavirusa morda celo vsakodnevna, kar pa veste, da je to izredno velik strošek, tako finančni, kot glede delovne storilnosti. Še če, samo na kratko, ponovim nasvete, ki sem jih dejala že med našo prvo sejo, je, da prostore je treba pomerit, ne samo Co2. Zdaj, pri Co2 tisti delci na milijon, to so PPM, to je malo ponesrečena, nekako, podobnost izrazov. Tukaj ne gre za delce, tukaj gre za molekule. Koronavirus pa je delec. To pomeni, da je tudi prostore treba pomerit, glede številske porazdelitve nanodelcev v ozračju. V Sloveniji imamo samo nekaj tovrstnih inštrumentov, ki take meritve sploh omogočajo in tukaj tudi precej zaostajamo za razvitimi državami. In seveda, maske, maske, vsepovsod, kjer ljudje govorijo, kjer govorimo, ker kapljice se prenašajo z govorom, z kihanjem in z kašljanjem. Tega se nekako vsi zavedamo. Pa ponovno, prosim, pomislite na zračno vlago, ko boste sprejemali priporočila oziroma ukrepe.

Hvala.