39. nujna seja

Odbor za izobraževanje, znanost, šport in mladino

23. 8. 2021

Besede, ki so zaznamovale sejo

Brez zadetkov.

Transkript seje

Spoštovani! Članice in člane odbora, vabljene ter ostale prisotne lepo pozdravljam! Začenjam 39. nujno sejo Odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednje članice in člani odbora: mag. Branislav Rajić, zaradi izrabe letnega dopusta, Ferenc Horváth, zaradi službene odsotnosti. Mag. Andrej Rajh nadomešča Mašo Kociper, z nami je tudi Mojca Žnidarič, Matejo Udovč nadomešča Monika Gregorčič in Luko Mesca nadomešča Boštjan Koražija. Smo še vedno v času letnih dopustov, zato so odsotnosti članic in članov povsem razumljive, saj gre za koriščenje letnega dopusta.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red: (ne) pripravljenost, v oklepaju je »ne«, ampak lahko rečem danes pripravljenost vzgojno-izobraževalnega sistema na pričetek novega šolskega leta ob PCT pogojih. Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov za spremembo dnevnega reda, je ta določen, kot je bil predlagan s sklicem seje.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – (NE)PRIPRAVLJENOST VZGOJNO-IZOBRAŽEVALNEGA SISTEMA NA PRIČETEK NOVEGA ŠOLSKEGA LETA OB PCT POGOJIH.

Na spletni strani Državnega zbora je s sklicem objavljena zahteva Poslanske skupine Socialnih demokratov, Poslanske skupine Liste Marjana Šarca, Poslanske skupine Levica in Poslanske skupine Stranke Alenke Bratušek za sklic nujne seje odbora z dne 9. avgusta 2021. Danes vam je bilo posredovano tudi gradivo Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, Zavoda Republike Slovenije za šolstvo in Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

K točki dnevnega reda so bili vabljeni, kot je razvidno iz sklica seje, ravno tako tudi dodatno vabljeni.

Besedo dajem predlagateljem zahteve za sklic nujne seje, Poslanska skupina SD, Poslanska skupina LMŠ, Poslanska skupina Levica in Poslanska skupina SAB. / oglašanje v dvorani/ Postopkovno, gospa Mojca Škrinjar, izvolite.

Hvala lepa.

Predlagam, da sejo začnemo z minuto tišine. Danes imamo dan spomina na mrtve v totalitarnih režimih. Hvala.

Postopkovno, Marko Koprivc, izvolite.

Hvala lepa, predsednica, za besedo.

Jaz ne vem, čemu je to potrebno. Danes smo se tu srečali zato, da bomo govorili o šolstvu, o zelo kaotičnem stanju na tem področju, in ne vem, zakaj, spoštovana gospa Škrinjar, zdaj spet zlorabljate to sejo, ta odbor za šolstvo, za neko ideološko razčiščevanje ali kako bi temu rekel. Tako jaz, oprostite, gospa Škrinjar, razumem to kot neko provokacijo in je popolnoma nepotrebno, da se to zdaj odpira na Odboru za izobraževanje.

Zagotovo je danes dan spomina na žrtve vseh totalitarnih režimov. Minuta molka, predvidevam, se bo zgodila tudi na plenarni seji. Vseeno se mi zdi prav, da morda posvetimo nekaj časa, ne ravno minute, pač pa da se vsak umiri. Pred nami je pomembna seja, za katero ne vidim, da bi bila ideološko obarvana. Mislim, da nihče v tej dvorani ne želi nobene ideologije, sem prepričana, da tako menijo tudi predlagatelji. Gospod Cigler, ste želeli postopkovno? Izvolite.

Hvala lepa, predsedujoča.

Če bomo izrazili minuto molka v počastitev vseh mrtvih, predlagam, da je ta minuta molka posvečena tudi smrti mnogim, ki jih bo dosegla zaradi tega, ker ta Vlada ni pripravila nobenih proticovid ukrepov na začetku šolskega leta 2021/2022. Tudi teh se vnaprej spomnimo, ki bodo s svojim zdravjem in smrtjo plačali neustrezno delovanje obstoječe Vlade.

Hvala.

Gospod Cigler, to je bila popolna zloraba postopkovnega. Vsi vemo, da imamo pripravljene ukrepe, več ukrepov je pripravljenih. Vsak se prostovoljno odloča, tako ne morem izraziti strinjanja z vami, ker enostavno je bila to zloraba. Žal mi je vseh žrtev, ki so bile in bodo, tudi iz naslova totalitarnih režimov. Tako gre z mojega vidika poklon vsem in upam, da bomo vsi v tem prihajajočem jesenskem času zbrali toliko modrosti, da bomo delali dobro in naredili tisto, kar je prav, za vse tiste, ki so mogoče ogroženi. Gospod Cigler, to sem želela povedati.

Vidim roke za postopkovno. Gospod Koprivc, predlagatelj.

Glejte, jaz res lepo prosim, da se nehamo zafrkavati, no. Resnično prosim. Danes je bila sklicana seja z eno zelo pomembno temo in zdaj spet skuša koalicija z nekimi čudnimi manevri zadevo speljati stran od ključnega vprašanja, zaradi katerega smo se tu sestali. In, gospa predsednica, vi ste očitali mojemu kolegu iz Levice, da zlorablja postopkovno in da to ni praksa ne vem kje. Tudi to, kar je gospa Škrinjar predlagala, ni praksa in je absolutna zloraba. Absolutna. Če bi pa to tako bilo, bi se morali pa prej dogovoriti in bi vi morali kot predsednica predlagati minuto molka. Jaz nimam s tem problemom, vidim pa, da gre tu za zlorabljanje in za neko spreobračanje pozornosti. In zdaj, oprostite, spet govorimo o totalitarnih režimih, namesto da bi govorili o problemu v slovenskem šolstvu in o tem, da smo totalni poraženci oziroma zmagovalci v številu smrti zaradi covida-19 – zakaj? – zaradi nesposobnosti te Vlade. In vi boste zdaj spet govorili o nekih žrtvah izpred 50 let. Lepo prosim, nehajmo in preidimo na temo, ob spoštovanju vseh mrtvih.

Kolegica Lidija Divjak Mirnik.

Hvala lepa za besedo, spoštovana gospa predsednica.

Lep pozdrav, kolegice in kolegi!

Jaz bi vas, predsednica, pozvala, da zberete toliko modrosti in začnemo sejo, ker to prepucavanje levo desno ne vodi nikamor in je popolnoma nepotrebno.

Hvala lepa.