29. redna seja

Odbor za infrastrukturo, okolje in prostor

4. 5. 2021

Besede, ki so zaznamovale sejo

Brez zadetkov.

Transkript seje

Lep dober dan. Predlagam, da se usedemo. Spoštovane kolegice in kolegi, pričenjam 29. sejo Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor, ter vse prisotne prav lepo pozdravljam.

Obveščam vas, da za današnjo sejo se ni opravičil nihče. Kolegica Monika Gregorčič pa nadomešča kolega Grega Periča iz Poslanske skupine SMC.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem seje ste prejeli dnevni red s štirimi točkami, v zvezi s katerimi v poslovniškem roku nisem prejel nobenega predloga za spremembo, zato je ta določen, kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – OBRAVNAVO PREDLOGA ZAKONA O SPREMEBAH IN DOPOLNITVAH STANOVANJSKEGA ZAKONA, ki ga je Državnemu zboru v obravnavo 8. 1. 2021 posredovala Vlada po rednem postopku. Državni zbor je na 63. seji izredni seji opravil splošno razpravo o predlogu zakona in 8. 3. 2021 sprejel sklep, da je predlog zakona primeren za nadaljnjo obravnavo. Na obravnavo je bilo, za obravnavo je bilo posredovano naslednje gradivo: predlog zakona z dne 8. 1. 2021, mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 18. 3. 2021, mnenje Državnega sveta z dne 17. 3. 2021, odgovor Ministrstva za okolje in prostor na mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 26. 3. 2021 ter pripombe stališča in priporočila večje število institucij oziroma zainteresirane javnosti. V poslovniškem roku so bili vloženi amandmaji Poslanskih skupin SDS, SMC in Nova Slovenija, Poslanske skupine SD, Poslanske skupine Levica in Poslanske skupine LMŠ. Prejeli ste jih tudi v pregled amandmajev z dne 3. 5. 2021. Vsa navedena gradiva so objavljena na spletni strani Državnega zbora.

Na sejo so bili k tej obravnavani točki povabljeni: Ministrstvo za okolje in prostor, Komisija Državnega sveta za lokalno samoupravo in regionalni razvoj, Skupnost občin Slovenije, Združenje občin Slovenije, Združenje mestnih občin Slovenije, Gospodarska zbornica Slovenije, Študentska organizacija Slovenije, Združenje etažnih lastnikov Slovenije in Zakonodajno-pravna služba.

Pričenjam drugo obravnavo predloga zakona, v katere bomo na podlagi 126. člena poslovnika opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih predloga zakona. Besedo dajem predstavniku Ministrstva za okolje in prostor, državnemu sekretarju Robertu Rožacu. Še preden vam dam besedo, pa je kolega Luka Mesec prosil za postopkovno.

Izvolite.

Ja, hvala lepa.

Zdaj, kot veste, ta hip poteka seja Kolegija Državnega zbora o razrezu delovnih mest po telesih, tudi v Odboru za infrastrukturo, okolje in prostor. In glede na to, da tudi število delovnih mest v tem delovnem telesu ne ustreza razmerjem sil med poslanskimi skupinami in zato proti poslovniku predlagam, da mi sejo prekinemo do konca seje Kolegija predsednika Državnega zbora, ko bo jasno, kakšno število mest komu pripada.

Hvala, kolega Mesec.

Jaz mislim, ko bo odločitev znana na kolegiju, potem je verjetno razmišljat o tem, zdaj pa niti ne vemo, kaj se bo zgodilo. Kolega Mesec, niti pooblastila nimate. Začeli smo sejo, ki je bila sklicana v poslovniškem roku in …

/ oglašanje iz klopi/

Bom dal. In moram povedat, da ne bom ugodil vašemu predlogu in ne bom prekinjal seje zaradi kolegija, ki poteka istočasno v tem Državnem zboru.

Izvolite.

Okej, poglejte, štiri točke so danes na dnevnem redu. Glasovanje je sprotno. Zdaj, če mi s to sejo nadaljujemo, pomeni, da recimo prvo točko zaključimo tej sestavi, potem Kolegij predsednika Državnega zbora določi drugačen razrez in pol se poslanci menjajo in potem bomo pri naslednjih treh točkah imeli drugačen razrez poslancev v tem delovnem telesu. Mislim, da na ta način se res ne sme delat, se ne da delat in predlagam, da date na glasovanje moj predlog, da se to prekine. Mislim, da bi bilo to najmanj higienično storit, ker drugače to ni parlamentarizem, ampak je en sam kaos.

Kolega Mesec, seveda spoštujem vašo namero. Naj vam povem, da sem že kar nekaj časa v tem Državnem zboru, nekaj mesecev vodim ta odbor in moram priznat, da so vse poslanke in poslanci tega, člani tega odbora zelo korektni vedno in da nisem niti na enem odboru zasledil, da kdo dela v nasprotju kdaj v nasprotju, kar je namen tega odbora. Zato predlagam, da je tudi današnja seja, da jo tako speljemo in moj predlog je, da zato sejo nadaljujemo, ne glede, kaj se vzporedno dogaja v tem Državnem zboru.

Željko Cigler, izvolite, kolega Cigler.

Hvala lepa, predsedujoči. Kolegice, kolegi!

Dosti jasno je bilo zdajle pojasnjen zaplet do katerega lahko pride, zato, predsedujoči, v kolikor ne bomo glasovali o predlogu, ki ga je kolega Luka Mesec dal, predlagam, da če se opravi razprava, da glasovanje prekinemo do rezultata, ki bo dogovor na Kolegiju predsednika Državnega zbora, da ne pride do zapletov, na katere je prej Luka konkretno opozoril.

Hvala lepa.

Ja, hvala, kolega Cigler.

Še gospod Žnidar.

Ljubo Žnidar

Ja, hvala lepa, predsednik.

Glejte, jaz mislim, da spoštovani predsedujoči, ki vodite ta odbor, da ne zdaj nasedat na nekih, bi rekel postopkovnih predlogih, ki nikakor niso v skladu, da se med že sklicano sejo oziroma že sejo, ki že poteka, da se bodo v tej seji noter menjavala imenovanja delovnih, članov delovnih teles.

Tako da to, glejte, pozabite in mi pokažite to poslovnik, da se lahko med sejo noter to spreminja. Seja že teče. In ne pozabljat, da se bo seja dokončala v takem sestavu, kot je. Med sejo se še nikoli niso spreminjala delovna telesa, ki je že tekla. To še do zdaj ni bilo. Povejte mi en primer mi povejte, navedite mi en primer v zadnjih 15 letih, ki se je med sejo, ki je že tekla, da so se spreminjali člani delovnih teles. Tega še ni bilo. Zdaj pa bi vi uvedli nek unikum. Ta seja se bo danes izpeljala v takšni sestavi, kot je že poteka. Tako da, dajte biti malo bolj strokovni, ne pa tako nekaj na pamet.

Kolega Žnidar, hvala.

Še postopkovno Luka Mesec.

Ja, hvala.

Ravno v izogib temu zapletu moj postopkovni predlog. Nikoli se ni med sejo menjalo članov delovnih teles, iz enostavnega razloga, ker je bilo to prej dogovorjeno. Tokrat smo prvič, prvič v situaciji, ko koalicija blokira nov razrez po delovnih telesih, da bi se stranki SMC, ki so jo poslanci zapustili, 12 mest v delovnih telesih, ki jih ima preveč, razporedilo med druge poslanske skupine ali pa dalo skupini nepovezanih, kamor so šli. To blokirate in zato stvar ni rešena in zato ima danes v tem konkretnem primeru koalicija neustavno premoč v tem delovnem telesu, v hipu, ko obravnavamo štiri zelo pomembne predloge, na členu s stanovanjskim zakonom in Ubrom. In mislim, da v takih pogojih se ne da delat in v takih pogojih je edina higienična stvar, ki jo lahko naredimo, da sejo prekinemo, da kolegij to razreši.