18. redna seja

Odbor za izobraževanje, znanost, šport in mladino

5. 5. 2021

Besede, ki so zaznamovale sejo

Brez zadetkov.

Transkript seje

Spoštovani!

Vse članice in člane odbora ter vabljene ostale prisotne lepo pozdravljam.

Pričenjam 18. redno sejo Odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino. Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednji poslanci: Lidijo Divjak Mirnik nadomešča Igor Peček, da je službeno odsoten Ferenc Horváth, Leona Merjasca nadomešča kolegica Suzana Lep Šimenko, in da je z nami iz kvote Poslanske skupine SMC, Mojca Žnidarič.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red seje odbora.

Postopkovno, Aljaž Kovačič.

Hvala za besedo, predsednica.

V Listi Marjana Šarca bomo delo tega odbora obstruirali. Zakaj? Zato, ker sedimo v hiši demokracije, ki pa je pod to Vlado postala farsa demokracije oziroma lažna demokracija. Poslanska skupina LMŠ ima štirinajst poslancev, v tem odboru ji pripadata dva člana. Na drugi strani ima stranka SMC 5 poslancev in ji v tem oboru pripadata prav tako dva člana. Je to demokracija? Je demokracija to, da ima Poslanska skupina Nepovezanih poslancev štiri poslance in ima v tem odboru veste koliko članov. Nič. Se pravi, poslanci, ki so bili na demokratičnih volitvah v Republiki Sloveniji izvoljeni v ta še pred kratkim hram demokracije, so izločeni iz demokracije. Izločeni so iz faze postopka, da lahko v njem sodelujejo. Jaz razumem, da je to želja mogoče največje vladne stranke Nove Slovenije in SMC, ampak ali je to želja navidezne opozicije, ali so stranke Desus, SNS in Nepovezani poslanci res opozicija ali so opozicija le na papirju? Je tudi to, da ima stranka, ki ima štiri poslance, dva predsednika in podpredsednika Državnega zbora, še vedno demokracija? Eden izmed poslancev je na Kolegiju Državnega zbora rekel ob tem, da se 30 dni že vodje poslanskih dogovarjajo o razdelitvi delovnih mest, da se bodo tako dolgo pogovarjali, da bodo vsi zadovoljni. Ja spoštovani, v demokraciji ne gre za to, da so vsi ljudje zadovoljni. V demokraciji gre za neke demokratične postopke in število mest v delovnih telesih določijo službe Državnega zbora po razrezu, koliko mest kateri pripada, ne pa tako, da bodo vsi zadovoljni oziroma, da bo koalicija imela zadostno število glasov. In predsednica, vem da mi boste odgovorili, to je vprašanje Kolegija, mi le imamo danes sejo. Ne, to je vprašanje demokracije, spoštovana predsednica in vi poslanci to »kvazi« demokracijo podpirate in v LMŠ v rušenju države ne mislimo več sodelovati.

Hvala lepa.

Zagotovo poznate 65. člen Poslovnika, drugi odstavek, kjer piše, da poslanska skupina lahko napove obstrukcijo samo pri eni točki, tako da, računam da boste prišli k nadaljnjima dvema točkama.

Ja, Alenka Bratušek.

Hvala za besedo.

Tudi v stranki SAB se pridružujemo in ostro obsojamo to kar vladajoča koalicija v tem trenutku počne. Pravzaprav ste ukradli kar nekaj glasov na odborih. Zakaj se bojite pokazati dejansko razmerje sil, če lahko tako rečem, v Državnem zboru, očitno, ampak ne glede na to, da ostro obsojamo to kar se dogaja, vam pa ne bomo naredili tega veselja, da bi v Državnem zboru neumnosti, ki jih prinašate sem, sprejemali brez da se sliši glas proti tem in takšnim neumnostim. Tako da, mi ne bomo obstruirali dela v Državnem zboru, še enkrat pa ostro obsojamo kar se dogaja in vas pozivamo, da se zresnite, da se preštejete, in da tako kot veleva Ustava in Poslovnik, razdelite mesta v delovnih telesih glede na število poslancev, ki jih imajo posamezne poslanske skupine.

Za magnetogram še preberem, da Mašo Kociper nadomešča mag. Alenka Bratušek na današnji seji.

Postopkovno, Željko Cigler.

Hvala lepa za besedo.

Kolegice, kolegi, spoštovani gostje, gospod državni sekretar!

Poglejte, rad bi povedal, da smo včeraj imeli do pol enajstih zvečer sejo odbora delovnega telesa, ki je odločalo o relativno zelo pomembnem zakonu v našem mnenju, kjer je bilo število glasov 10 za in 8 proti. Vendar glede na to kako so glasovi razdeljeni neskladno poslancev v odborih, tudi v tem odboru, je takšno odločanje neskladno s Poslovnikom in Ustavo Republike Slovenije, Poslovnikom Državnega zbora in Ustavo Republike Slovenije. Skratka je nelegalno in nelegitimno in sklepi, ki se sprejemajo na naših organih, tudi današnjem, glede na to, da ni oblikovan v skladu z malo Ustavo, Poslovnikom Državnega zbora, ne morejo biti veljavni kot odločitve za delo v tej državi. Prosim, jaz upam, kolegice in kolege, da to razumete in na tak način praktično Državni zbor ne more delati. In gre za upravičene proteste. Jaz se zavedam zdaj, da samo nekaj razbijati in kontra delati pomeni, da se postavimo na enak nivo kot obstoječa Vlada danes in tista koalicija, ki pravi, da ima večino v tem zboru, čeprav je že nima.

Zato predsednica, predlagam, da se današnja seja prekine dokler se ne uredi sestava članstva našega odbora skladno s Poslovnikom Državnega zbora.

Hvala.

Hvala lepa.

Včeraj je bil Kolegij predsednika Državnega zbora, ki je o tem odločal, tako da je zadeva bila včeraj odločena.

Postopkovno Marko Koprivc.

Izvolite.

Hvala lepa, predsednica.

Poglejte, tudi Socialni demokrati ostro, ostro nasprotujemo kar se dogaja v slovenskem parlamentu. Gre dejansko za suspenz demokracije in konec parlamentarizma. Ali se vi, spoštovana vladna večna, sploh zavedate kaj počenjate oziroma niti niste več vladna večina, pa to umetno ustvarjate v delovnih telesih. To je res nedopustno in nesprejemljivo. Vi potvarjate volilne rezultate oziroma zastopanost poslank in poslancev v delovnih telesih, ker določenemu delu poslank in poslancev ne omogočate sodelovanja v delovnih telesih in zato so tudi rezultati glasovanj izkrivljeni. Jaz vem kaj je za vsem tem, želja Janeza Janše po vzpostavljanju nekega novega sistema, nove republike, ampak spoštovane poslanke in poslanci, krščanskih demokratov, spoštovane poslanke in poslanci Desusa, spoštovane poslanke in poslanci SMC, ali vas ni sram, da v tem sodelujete. Ali vas ni sram? Lahko vi bas bilo globoko sram.

In jaz vas prosim, predsednica, da današnjo sejo prekinete dokler se ne dogovori za pravično oziroma sorazmerno zastopanost poslank in poslancev v delovnih telesih, tudi v oboru za izobraževanje, ker ta demokracija oziroma parlamentarizem po »janšistično« je pač za demokrate nesprejemljiv.

Hvala lepa.

Hvala lepa tudi vam.

Kot sem dejala, včeraj je Kolegij predsednika Državnega zbora odločal in odločil.

Prehajamo na… S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red seje odbora. Pod 1. točko, Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o planinskih poteh, skrajšani postopek, / oglašanje iz ozadja/ EPA 1713-VIII…

Ja, postopkovno, Željko Cigler.

Izvolite.

Spoštovana gospa predsedujoča!

Jaz sem dal predlog, da se seja prekine dokler se ne uskladijo sestave delovnih teles Državnega zbora s Poslovnikom Državnega zbora. prosim, ker je bil to moj predlog kot člana odbora in poslanca Državnega zbora, da zadevo daste na glasovanje.