45. nujna seja

Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo

10. 5. 2021

Besede, ki so zaznamovale sejo

Brez zadetkov.

Transkript seje

Torej, vsem prav lep pozdrav, začenjamo 45. nujno sejo Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo. Danes je opravičena gospa Nataša Sukič, gospa Mojca Žnidarič iz kvote SMC je tudi med nami, gospa Tadeja Šuštar nadomešča poslanca gospoda Blaža Pavlina in poslanka Nada Brinovšek nadomešča poslanko gospo Anjo Bah Žibert. Vsem lep pozdrav! / Oglašanje iz klopi/ boste dobil takoj, ko preidemo na dnevni red. Glede dnevnega reda ni bilo pripomb do roka, tako da ugotavljam, da je dnevni red tak kot je bil poslan s sklicem seje. Prehajamo na 1. točko dnevnega reda, to je zahteva občine Trbovlje za oceno ustavnosti 13. člena Zakona o financiranju občin, ki jo bomo obravnavali na podlagi drugega odstavka 265. člena Poslovnika Državnega zbora. Izvolite za postopkovno, prosim.

Hvala lepa, predsednik za besedo. V skladu s Poslovnikom Državnega zbora v imenu Poslanske skupine Lista Marjana Šarca napovedujem obstrukcijo obeh točk, ki sta na dnevnem redu današnje seje odbora, odbora, ki sicer na prvi pogled zaseda legitimno, o njem smo poslanci, poslanke izvoljeni v ta Državni zbor in vse je v skladu z načeli parlamentarne demokracije, vendar v Sloveniji je ta hip parlamentarna demokracija zgolj navidezna. V Državnem zboru nas je 90 poslank in poslancev, vendar zdaj, če pogledate članstvo v odborih in komisijah ugotovite, da štirje manjkajo, jih ni, so tako rekoč izbrisani in parlament je na ta način amputiran. In to je prvič v zgodovini, da štirje Nepovezani poslanci ne morejo sodelovati v delovnih telesih Državnega zbora, kar pomeni, da ne morejo odločati o parlamentarnem postopku, čeprav so bili ravno za to izvoljeni. In zakaj se to dogaja? Ker ste si vladajoča koalicija skupaj s podporniki od zunaj prisvojili mesta v odborih in komisijah, ki vam preprosto ne pripadajo. Na nek način ste jih ugrabili in s tem si goljufivo prisvajati večino, ki je v resnici sploh nimate. In to je grobo teptanje načel demokracije, grobo izigravanje parlamentarnih pravil, grobo podrejanje Državnega zbora. V Listi Marjana Šarca temu ostro nasprotujemo in menimo, da je sodelovanje na sejah odborov in komisij v takih sestavah brez poslancev, Nepovezanih poslancev priznavanje legitimnosti takega nedemokratičnega ravnanja vladajoče koalicije. In žalosti nas, da nobeno drugo demokratično orodje vsaj za zdaj tega vašega oklepanje v položaju ni preprečilo. V Listi Marjana Šarca ne bomo kljub obstrukciji pasivni, ne bomo vam koalicija nehali gledati pod prste in ne bomo prenehali s poskusi, da se vaše škodovanje državi….

Spoštovani, 3 minute so za postopkovno, tako da čas je potekel.

.. konča. To je obrazložitev postopkovnega predloga, gospod predsednik, ki sem jo pravkar končal in s tem napovedujem obstrukcijo Poslanske skupine Liste Marjana Šarca.

Boštjan Koražija

Postopkovno.

Izvolit, pa res prosim dajte se držati omejitev 3 minut.

Spoštovani predsednik, najlepša hvala za postopkovno besedo. Glede na to, da je trenutna sestava delovnih teles, kot je tudi že prej poslanec Medved tudi to omenil, dejansko v nasprotju s Poslovnikom Državnega zbora in kar je še težja varianta je to, da je tudi v nasprotju s temi demokratičnimi standardi za katere bi se morali in se moramo vseskozi zavzemati. In dejansko je poslankam in poslancem in poslanskim skupinam odvzeto enako pravno sodelovanje na teh delovnih telesih oziroma na odborih in s tem, da bi bila končno zagotovljena tudi pravilna sestava v Levici predlagamo, da se današnja seje prekine, ker smo dobili tudi zagotovilo, da bi se naj jutri na Kolegiju predsednika Državnega zbora končno uredila ta mesta za sodelovanje poslank in poslancev in tudi te poslanske skupine Nepovezanih poslancev in se bo tudi končno zagotovila ta zakonitost oziroma tudi demokratični standardi, ki jih nujno moramo ščititi oziroma tudi zagovarjati, zato predlagam da to sejo prekinite in ko bo zagotovljeno, da bo ta sestava in delo odbora zakonita in kot kaže bi to naj bilo jutri urejeno, da potem jutri ali pojutrišnjem nadaljujemo s to sejo oziroma to prekinjeno sejo nadomestimo. Hvala.

Izvolite še vi postopkovno.

Poglejte, tudi v poslanski skupin SAB protestiramo, da zasedenost delovnih teles ne odraža številčnost v parlamentu in tu se jasno vidi, da imajo nekatere poslanske skupine bistveno več članov na delovnih telesih kot imajo poslancev in lepo se to vidi tudi na primeru poslanske skupine SMC, ki ima enako poslancev kot SAB, pa ima bistveno več članov v delovnih telesih in bistveno več predsednikov in podpredsednikov v vodstvih delovnih teles. In v tem smislu se nam zdi, da je na tak način razmerje moči in zastopanosti in teža glasu porušena. Kljub temu smo se v SAB-u odločili, da sej delovnih teles ne bom obstruirali, ker mislimo, da je naloga poslancev in še posebej opozicije nadzirati delo koalicije in Vlade in biti glasen in opozarjati na vse nepravilnosti, ki jih Vlada in koalicija počnejo. Obžalujemo pa, da si poslanci drznejo uzurpirati parlament in moč, ki je po Ustavi nimajo.