16. redna seja

Odbor za izobraževanje, znanost, šport in mladino

11. 3. 2021

Besede, ki so zaznamovale sejo

Brez zadetkov.

Transkript seje

Spoštovani! Vse članice in člane odbora vabljene ter ostale prisotne lepo pozdravljam.

Pričenjam 16. redno sejo Odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti Samo Bevk in ga nadomešča mag. Dejan Židan.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red seje odbora. Pod prvo točko predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o vrtcih, skrajšani postopek, EPA/1643-VIII. Pod drugo točko predlog odloka o spremembah odloka o ustanovitvi Univerze na Primorskem, EPA/1640-VIII. In pod tretjo točko Razno.

Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov v zvezi z dnevnim redom, je določen takšen dnevni red, kot ste ga prejeli s sklepom oziroma s sklicem seje odbora.

Smo torej pri 1. točki dnevnega reda – PREDLOG ZAKONA O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O VRTCIH.

V zvezi s to točko ste prejeli gradivo, ki je objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora. Predlog zakona, mnenje Zakonodajno-pravne službe, mnenje vlade, mnenje Komisije Državnega sveta za kulturo, znanost, šolstvo in šport, pripombe zavoda G-Rega zasebni vrtec, mnenji združenj Mestnih občin Slovenije, pripombe združenje zasebnih vrtcev Slovenije, mnenje občine Jesenice, stališče skupnosti občin Slovenije, pripombe vrtca Smrkolin, pripombe in mnenje društva katoliških vrtcev Slovenije, pripombe Lejle izobraževanje in raziskovanje d. o. o. zasebni vrtec Mala akademija, pripombe vrtca Zvezdica, poslovna enota vrtec Zdrav sem, pripombe inštituta Montessori, ugovor staršev otrok Angelinega vrtca v Ljubljani.

K tej točki dnevnega reda so bili vabljeni, jih ne bom naštevala, kot je razvidno iz sklica seje. Dodatno pa so bili še vabljeni združeni starši, župan občine Vipava Goran Kodelja, v.d. direktorja vrtca Sončni žarek Janez Snoj, predsednica združenja zasebnih vrtcev Taja Steblovnik, predstavnik staršev v zasebnih vrtcih in šolah Marko Balažič, predsednica društva katoliških vrtcev Slovenije Katarina Mohar in ravnateljica vrtca Marijin vrtec Slavka Snedec.

Odbor bo predlog zakona obravnaval na podlagi 126. Člena Poslovnika. Rok za vlaganje amandmajev se je iztekel v petek, 5. marca 2021, v poslovniškem roku pa amandmaji niso bili vloženi. Odboru predlagam, da v skladu s tretjo alinejo prvega odstavka 128. člena, ob koncu razprave glasujemo o vseh členih skupaj. Kdo temu nasprotuje? Mislim, da ne. / oglašanje iz dvorane/ Ja, postopkovno, Maša Kociper.

Ja, spoštovana predsednica, jaz sem upam da počakala na vaš ta uvodni nagovor, kot je navada, ampak bi vas takoj v tej fazi rada vprašala kako to, da ste dodatno vabili samo predstavnike zasebnih vrtcev. Vi ste zdaj poleg tega, kar smo predlagatelji predlagali, da povabite kot goste, pravzaprav povabili predstavnike samo tiste zainteresirane javnosti, za katere vi menite, da bi bilo primerno, da so danes tukaj in seveda zagovarjajo to, kar zagovarja vaša koalicija. Če se motim, sem prepričana, da me boste zdaj popravili, ampak takšen sem dobila občutek in bi prosila za pojasnilo.

Hvala.

Hvala lepa.

Kot predlagatelji imate vso možnost, da predlagate tiste, ki želite, da sodelujejo na seji. To ni bilo nikoli sporno. Seveda sem pa povabila vse, ki so dodatno želeli sodelovati in jaz mislim, da v teh dneh ni bil nihče izpuščen. Samo to. Samo tiste, ki so izrazili željo in to je tudi moja praksa, da vedno povabim tiste, ki izrazijo željo. Nikoli nisem, bi rekla, temu nasprotovala. Postopkovno, še enkrat, ja.

Maša Kociper

Ne morem drugače, kot postopkovno. Se pravi, če prav razumem, ste povabili samo tiste, ki so izrazili željo, da bi sodelovali?

Tako je.

Ne po svoji izbiri.

Ne, po svoji izbiri nikoli.

Pričenjam drugo obravnavo predloga zakona, prosim, ja, Jani Möderndorfer, postopkovno.

Hvala lepa, predsednica.

Jaz imam samo en čisto konkreten predlog. Glede nato, da vidim, daje veliko vabljenih, pred nami je še kar nekaj časa, ob šestih zvečer je spet sklicana že druga seja in glede na to, da bo to trajalo, bi predlagal, da vsi vabljeni imajo pet minut časa za obrazložitev in da ne bomo zamudili spet eno uro in pol na začetku samo za ta predavanja, katere smo dobili že vse v pisnih oblikah in smo jih nenazadnje tudi že razpravljali že na eni od prejšnjih sej, tematika je znana, tako da jaz mislim, da tisti, ki ne zmore v petih minutah povedati, ne rabi tudi 20 minut, kar se tiče samega stališča, zato da bomo imeli več časa za resno razpravo poslancev, ki o tem odločajo na koncu.

Hvala.