48. nujna seja

Odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide

1. 2. 2021

Besede, ki so zaznamovale sejo

Brez zadetkov.

Transkript seje

Dober dan. Vse skupaj lepo pozdravljam, najprej poslanke in poslance, članice in člane tega odbora, še posebej lepo pozdravljam tudi vabljene na današnjo sejo.

Začenjam 48. nujno sejo Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide.

Na seji kot nadomestni člani in članice odbora s pooblastili sodelujejo: namesto gospoda Aljaža Kovačiča je z nami gospod Edvard Paulič, ki ga lepo pozdravljam, namesto gospoda Aleksandra Reberška je z nami gospod Andrej Černigoj, ki ga tudi lepo pozdravljam in namesto gospoda Soniboja Knežaka je z nami gospa Bojana Muršič, tudi prav lepo pozdravljena.

Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov za spremembo dnevnega reda, ugotavljam, da je določen dnevni red seje, kot ste ga prejeli s sklicem, in sicer, Predlog zakona o dodatnih ukrepih za omilitev posledic Covid-19, nujni postopek.

Prehajamo torej na 1. – in tudi edino – TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG ZAKONA O DODATNIH UKREPIH ZA OMILITEV POSLEDIC COVID-19.

Naj povem, da je gradivo objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora, in sicer, predlog zakona, mnenje Zakonodajno-pravne službe, mnenje Komisije Državnega sveta za socialno varstvo, delo, zdravstvo in invalide in komisija za gospodarstvo, obrt, turizem in finance, pripombe stališča in predlogi strokovne in zainteresirane javnosti, imamo tudi že nekaj vloženih amandmajev, tako Poslanskih skupin koalicije, kot opozicije; Poslanske skupine Slovenske nacionalne stranke, in drugi amandmaji opozicijskih poslanskih skupin, z različnimi podpisniki. Seveda, pa boste ta pregled amandmajev tekom te razprave dobili na klop v celoti, tako, da boste imeli pregled, tako kot smo vedno delali do sedaj, to se je izkazalo za najboljši način dela, ko obravnavamo sploh tako obsežne pakete, kot so paketi, vezani na odpravo in omilitev posledic zaradi epidemije Covid-19.

Naj povem, da smo na sejo vabili Vlado, Zakonodajno-pravno službo, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti - z nami je gospod minister, ki ga lepo pozdravljam in tudi državnega sekretarja, seveda -, vabili smo tudi Državni svet.

Naj povem, da smo na zaprosilo Poslanske skupine Socialnih demokratov, danes dodatno vabili še zainteresirano oziroma strokovno javnost, ki je poslala pripombe na PKP8. Naj povem, da smo predlog za dodatno vabljene, v računalniškem sistemu videli šele danes zjutraj, kajti, vložen je bil predlog takrat, ko ni bilo več uradnih ur v petek, tako da so mene službe, strokovne, iz glavne pisarne, obvestile danes, da je prišla ta pobuda in smo seveda tudi potem vabilo poslali vabljenim.

Kolegij predsednika Državnega zbora je na 92. seji 27. januarja 2021 odločil, da se bo predlog zakona obravnaval po nujnem postopku, zato ga bomo obravnavali na podlagi 126. in 143. člena Poslovnika.

Pričenjam torej z drugo obravnavo predloga zakona, v katerem bomo opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih predloga zakona. To bomo ravnali oziroma v skladu s 126. členom. Tudi do sedaj smo vedno tako ravnali in mislim, da zaradi samega pregleda amandmajev in tudi, ker so to paketi z obsežnimi členi kjer jih je veliko, je to najboljša postopkovna odločitev, da se na tak način lotimo obravnave tega paketa.

Želijo naprej predlagatelji oziroma gospod Koprivec, želite postopkovno, če prav razumem? Potem v skladu z 69. členom Poslovnika morate povedati o uporabi Poslovnika, skratka lahko govorite in imate 3 minute. Izvolite gospod Koprivc.

Hvala lepa predsednica za besedo. Poglejte, Socialni demokrati smo v petek takoj po sklicu seje zahtevali, da se razširi seznam povabljenih. Namreč na sejo niso bili vabljeni socialni partnerji oziroma konkretno sindikati. Mi smo to opravili takoj, ko je bilo mogoče, takoj po tem, ko smo videli, da tega iz ne vem kakšnih razlogov niste povabili in to kar se je zgodilo danes, iz dveh sindikalnih central smo namreč dobili obvestilo, da so dobili vabilo, prejeli vabilo na sejo 40 minut pred začetkom same seje, to je, oprostite, res popolne nedopustno in kaže vaš prezir in odnos do socialnega dialoga. In jaz res prosim, da se kaj takega več ne dogaja. Kot vidite tudi, predstavnikom sindikalnih central danes ni tukaj, logično in razumljivo, da v tako kratkem času je fizično nemogoče priti na sejo in mislim to je res dobesedno norčevanje, norčevanje iz socialnega dialoga. Ob tem, da sem dobil informacijo, da so tudi sicer potekala neka pogajanja v okviru ESS, ampak da je na koncu prišla na Vlado verzija, ki je bila neusklajena. Tako, da to kar socialni demokrati in celotna opozicija že ves čas opozarjamo, se danes kaže tako očitno, da bolj očitno ne more. Vi enostavno prezirate socialni dialog in se dobesedno norčujete iz sindikatov in to je nedopustno in jaz prosim, da pojasnite zakaj je do tega prišlo. Socialni demokrati smo, ponavljam še enkrat, takoj po sklicu seje zahtevali, da se ta seznam povabljenih razširi. Sindikati pa so dobili vabilo nanj kot 40 minut pred sejo. Je to normalno? Ni.

Hvala lepa.

Hvala tudi vam, gospod Koprivc. Saj da se tudi z lepšo energijo povedati te stvari, in če bi me dobro poslušali, bi potem vedeli, da sem vam pravzaprav vaš lasten predlog že obrazložila. Zdaj bom pa še enkrat povedala. V Udis smo mi dobili vašo zahtevo šele danes. Strokovne službe ves čas spremljajo to, ampak iz glavne pisarne je bilo to posredovano danes in takoj, ko je bilo posredovano, so morale strokovne službe vnesti vseh, ne vem koliko, 30 vabljenih na to sejo in seveda to nekaj časa traja, da smo poslali ven vabilo. Vabilo je bilo poslano, tako da se nam seveda lahko v nadaljevanju ti tudi pridružijo. Meni, gospod Koprivc, vi ne boste govorili, da kogarkoli preziram, ker je to laž in tudi želim, da se mi opravičite. Vedno sem vodila dialog, tudi socialen, če želite. Lahko bi vam povedala marsikakšen primer in si ne dovolim, da tako ravnate in tako posplošujete samo zato, ker vam pač politično to ustreza. To je zame čista demagogija. Če bi jaz ne želela nikogar povabiti, ne bi danes tega naredila, ampak sem, in se boste spomnili, edina predsednica tega odbora sem, ki sem dala možnost že prejšnjič, ob obravnavi kot zainteresirano delovno telo, vsem sindikatom, da povedo svoje mnenje. Zato vi meni ne boste govorili, da kogarkoli preziram in želim, da si mi javno opravičite. Hvala.

Gospod Koprivc, vi želite kaj? Postopkovno in prosim, da je v uporabi Poslovnika skladno z 69. členom. Imate tri minute in prosim, da tako tudi ravnate. Izvolite.

Spoštovana predsednica, kot prvo, tudi vi ste zdaj zelo zlorabili tole vašo repliko. Nimate kaj komentirati tega kar sem jaz govoril in sploh pa, glede opravičil vam pa tako povem. Jaz pričakujem, da se vi predvsem opravičite sindikatom,, ker je prišlo do tega zdrsa velikega. Ključen problem je v tem, da vi niste sindikatov povabili vi bi mogli povabiti sindikate pa ne bi bilo nobene dileme. Sicer pa še enkrat Socialni demokrati smo takoj po tem takoj neposredno po tem, ko je bila sklicana seja zahtevali širitev vabljenih in oprostite tukaj ni opravičila, res ni opravičila. Danes se bomo pogovarjali mi sami brez sindikatov. Lepo prosim ne sprevračati in ne se iti vi demagogije. Prav bi bilo, da bi danes sedeli tukaj z nami sindikati in ji ni. Še enkrat nimam se vam za kaj opravičiti, ker sem samo svoje mnenje povedal.

Hvala lepa.

Najlepša hvala tudi vam.

Gospod Pojbič želite postopkovno?

Izvolite.

Spoštovana predsednica, hvala.

Jaz moram predlagati proceduralno, da se resnično gospod Koprivc taki napad, ki ga je sedaj izvedel na vas brez vsakega argumenta … Bilo je dvakrat obrazloženo kaj je razlog za to, da je prišlo do takšnega ravnanja in tako napadati predsednico odbora kot ste si vi Koprivc - preziram ste rekel se spomnite, kaj ste povedal - no prosim lepo to ste povedal in prosim, da se ji resnično opravičite zato, ker vam je zelo jasno povedala na začetku preden ste dali proceduralno zakaj je prišlo do takega razloga oziroma do takšnega ravnanja predsednica Odbora za delo, družino, socialne zadeve Eve Irgl.

Najlepša hvala.

Sedaj pa sprašujem sedaj želi predlagatelj zakona torej Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in invalide … Želeli ste postopkovno gospod Kordiš?

Izvolite. 69. člen, 3 minute in prosimo o uporabi Poslovnika. Izvolite.

Hvala.

Postopkovni predlog, da se seja prekine dokler se ne omogoči udeležbe predstavnikom sindikatov to je predstavnikov delavske večine v tej državi, ki ima zelo veliko povedati na temo PKP 8 tudi na prejšnje protikorona paketa so imeli a se je Vlada Janeza Janše odločila, da bo igrala to igro mimo dialoga. Če pogledamo številke nam je takoj jasno zakaj. S dosedanjimi ukrepi proti epidemiji menda ukrepi proti epidemiji je bilo kapitalu namenjeno 1,7 milijarde evrov raznoraznih pomoči, za delavce je bilo namenjenih 370 milijonov se pravi petkrat več je šlo za kapital in kapitaliste kot je šlo za delavce ne le na Ekonomsko-socialnem svetu sindikate se odriva od njihove intervencije v PKP pakete in zagovora delavskih pravic tudi za državnozborskih sejah, kar seveda ni prav. Ta seja je bila sklicana 29. januarja par dni nazaj ponovno se že v osmo PKP sprejema po hitrem postopku in se sprejema na enak način kot predhodniki PKP 8. Zakon, ki niti nomotehnično ne stoji skupaj, ki ima kup lukenj za raznorazne ranljive skupine in ki seveda zasleduje neko čisto drugo agendo kot je boj proti epidemiji to je agenda udara na državo se pravi krepitev oblasti vlade Janeza Janše in prenos bogastva od delavskega k kapitalističnem razredu. Seveda ni prav…

Gospod Kordiš, dajte se omejiti na postopkovni predlog. Kaj je vaš postopkovni predlog?

.., da se na tak način izigrava delavsko večino…