20. redna seja

Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo

4. 2. 2021

Besede, ki so zaznamovale sejo

Brez zadetkov.

Transkript seje

Vsem prav lep pozdrav. Začenjamo 20. redno sejo Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo.

Upravičenih danes ni, zato pa poslanka Andreja Zabret nadomešča poslanca Janija Möderndorferja, poslanec Tomaž Lisec poslanko Eleno Zavadlav Ušaj, poslanec magister Andrej Rajh zaseda prosto mesto in poslanec gospod Boris Doblekar nadomešča poslanko gospod Anjo Bah Žibert.

Zdaj glede nato, da včeraj do roka ni bilo pripomb v zvezi z dnevnim redom, ugotavljam, da je dnevni red tak, kot ste ga prejeli s sklicem seje. Obenem preden preidemo na 1. točko še opravičilo zaradi današnjih premikov seje in tudi neke zmešnjave, to je zaradi seje Državnega zbora, ki je običajen ritem nekoliko spremenila.

Zdaj pričenjamo torej 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG ZAKONA O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O DRŽAVNI UPRAVI V SKRAJŠANEM POSTOPKU.

Zdaj bi najprej vprašal predstavnika vlade, če želi dati dodatno obrazložitev. Prosim, gospod minister.

Boštjan Koritnik

Hvala, predsedujoči. Spoštovane poslanke in poslanci, članice in člani Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo.

Pred vami je predlog zakona o spremembah in dopolnitvi Zakona o državni upravi, ki ga je Vlada Republike Slovenije sprejela na 41. redni seji, dne 26. novembra lani. V okviru urejanja organizacije državne uprave, so v Zakon o državni upravi določena ministrstva, ki delujejo v Republiki Sloveniji, natančno pa so definirana in urejena tudi njihova delovna področja. Predlagamo spremembe pri ureditvi delovnih področjih Ministrstva za obrambo, Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ter Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. Zaradi predlaganih sprememb in dopolnitve bo izvajanje nalog teh ministrstev in s tem tudi vlade učinkovitejše in bolj transparentno. Področje vojnih grobišč je trenutno umeščeno v delovno področje Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Ob upoštevanju dejstva pa, da sodobni trendi razvoja vojaško zgodovinske stroke doma in v tujini težijo k povezavi muzejske, raziskovalne in izobraževalne dejavnosti, ter ohranjanju vojaške kulturne dediščine preko prenašanja njenih vrednot v vojsko, predlagamo da se to področje, torej področje vojnih grobišč prenese iz Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, na ministrstvo za obrambo. Na podlagi amandmajev koalicijskih poslancev bo, verjamem tako, iz Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti na Ministrstvo za obrambo dodatno preneseno še področje vojnih invalidov, vojnih veteranov in žrtev vojnega nasilja. Tudi to področje vsebinsko bolj sodi na ministrstvo pristojno za obrambo, saj se v njegovem okviru urejajo statusi in pravice, ki izhajajo iz vojaških okoliščin, nastalih zaradi opravljanja vojaških ali drugih dolžnosti za cilja obrambe ali varnosti Republike Slovenije. Zaradi prenosa področja vojnih grobišč, vojnih invalidov, vojnih veteranov in žrtev vojnega nasilja, bo Ministrstvo za obrambo od Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v treh mesecih od uveljavitve predloženih sprememb prevzelo naloge, povezane s spremembo delovnega področja, ustrezno število javnih uslužbencev, opremo, dokumentacijo in prostore, do prve spremembe proračuna za leto 2021, pa se bodo sredstva za delovanje prenesenega delovnega področja zagotavljala še v okviru Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

V nadaljevanju je predvidena tudi ustanovitev uprave za vojaško dediščino, kot organov v sestavi Ministrstva za obrambo. Uprava za vojaško dediščino bo ustanovljena s spremembo uredbe organih v sestavi, ki jo bo Ministrstvo za javno upravo na predlog Ministrstva za obrambo takoj po uveljavitvi teh sprememb predložilo v obravnavo na vlado. Predlagamo še manjšo dopolnitev delovnega področja Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. S sprejetjem akcijskega načrta za povečanje konkurenčnosti gozdno-lesne verige v Sloveniji do leta 2020, je Vlada Republike Slovenije s slovensko lesno predelovalno industrijo umestila med strateško pomembne in perspektivne gospodarske panoge. Na podlagi tega načrta so se začele izvajati aktivnosti za sistematično podporo domači lesno predelovalni industriji, pri čemer je eden pomembnejših mejnikov ustanovitev direktorata za lesarstvo, ki je Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo deluje od leta 2015. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo tako že opravlja naloge na področju lesarstva, le da to področje v zakonu do sedaj ni bilo posebej izpostavljeno. Glede na strateško pomembnost te gospodarske panoge predlagamo, da se področja v zakonu posebej zapiše kot del delovnega področja Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. Toliko za začetek. V nadaljevanju razprave pa smo s kolegi na razpolago za nadaljnja pojasnila in razlage.

Hvala.

Prosim, vi ste želel še besedo.

Uroš Lampret

Hvala predsedujoči za besedo, še z moje strani.

Bom zelo kratek. Želim si samo poudariti, da so vse te rešitve, ki jih je minister tako natančno navedel v polnosti usklajene tudi z Ministrstvom za obrambo.

Hvala predsedujoči.

Hvala. Želi besedo Zakonodajno-pravna služba? Ugotavljam, da ne. Želi besedo, aha, prav. Kar izvolite.

Katarina Kralj

Hvala za besedo. Z vidika naših pristojnosti mi k temu predlogu zakona, niti k vloženim amandmajem nimamo pripomb.

Hvala.

Hvala. Na klop ste dobili ta hip še en amandma, kot predlog za amandma odbora. Zdaj pa bi vprašal Državni svet, če želi predstavnik Državnega sveta besedo? Prosim.

Rajko Fajt

Spoštovani gospod predsednik, hvala za besedo. Spoštovani gospe, gospodje.

Komisija torej o predlaganih spremembah upravlja razpravo. Nekako so bila izpostavljena tri področja in sicer vprašanje o razlogih za premik področja vojnih invalidov iz Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve na MORS. Glede na to, da so razlogi za invalidnost lahko res različni, vendar pa so posledice invalidov za vse enake. Prav tako je člane komisije zanimalo ali se morda za vojne invalide predvideva drugačna obravnava in je to razlog za premik področja na Ministrstvo za obrambo. Prav tako je komisija prosila tudi za pojasnila na kakšen način se bodo prenašala delovna mesta, skupaj z delovnimi nalogami med Ministrstvom za delo in Ministrstvom za obrambo in kaj bo to pomenilo za javne uslužbence, ki delo sedaj opravljajo na Ministrstvo za delo oziroma za sistemizacijo njihovih delovnih mest. Prav tako je bilo izpostavljeno vprašanje kako je urejeno oziroma če je kakšna primerjava urejenosti področja vojnih invalidov in vojnih grobišč s sosednjimi državami in ali je tudi tam recimo sodil po Ministrstvu za obrambo, kot je to recimo zdaj po spremembi te zakonodaje predlagano pri nas. Zdaj pojasnjeno je bilo, da seveda primerjave so težke, kajti vsaka država ima to področje rešuje na svoj način in pa predvsem je to odvisno tudi od vojaške tradicije in drugih okoliščin. Komisija je podprla dopolnitev, ki jo prinaša posebna opredelitev lesarstva kot enega od delovnih področjih Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. Slovenija ima dolgo in odlično tradicijo na področju lesno pridelovalne industrije, žal pa smo ugotovili seveda da je veliko tovarn propadlo, da je propadlo veliko delovnih mest in smo podprli torej to idejo, če to prinaša, da se dvigne torej ponovni zagon lesno pridelovalne industrije in seveda številna delovna mesta, ki se lahko na ta način lahko tudi sproščajo oziroma pojavljajo. Zato je komisija torej z vsako spremembo, ki bo doprinesla k izboljšanju stanja na področju lesarstva tudi podprla. Po razpravi in pojasnilih predstavnikov Ministrstva za delo, družino ter Ministrstva za obrambo in pa Ministrstva za gospodarstvo je komisija za državno ureditev predlog sprememb zakona podprla.

Hvala.

Hvala.

Želi v uvodnem delu besedo še kdo od vabljenih na sejo? Ugotavljam, da ne. Potem začenjamo zdaj tudi zares drugo obravnavo predloga zakona, kjer bomo opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih predloga zakona in seveda o amandmajih. Odboru predlagam, da kot običajno nadaljujemo na ta način, da razpravljamo po vrsti o posameznih členih ter sproti razpravljamo in glasujemo o vloženih amandmajih k posameznem členu ter o predlogu za amandma odbora in na koncu glasujemo o naslovu in vseh členih skupaj. Kdo temu nasprotuje? Gospod / nerazumljivo/? Ne. Dobro. Potem prehajamo najprej na 1. člen, kjer je tudi predlog amandmaja, ki so ga vložile poslanske skupine SDS, SMC in NSi. Želite razpravljati o temu členu? Prosim, imate besedo.

Spoštovani gospod predsedujoči, hvala za besedo, spoštovani gospod minister, spoštovana državna sekretarja, spoštovani predstavnik Državnega sveta, cenjene kolegice in kolegi.

Mene obravnavana tematika na današnjem zboru tukaj zelo veseli. Jaz pozdravljam in podpiram današnjo razpravo. Moram reči, da v sami državi Republiki Sloveniji je kar nekaj takih majhnih anomalij in nesmislov oziroma postavljenih okvirjev na napačnem naslovu, zato zelo podpiram prenos pristojnosti na področju vojnih grobišč na Ministrstvu za obrambo. Strinjam se, da v okviru MORS je predvidena in sem seznanjen, da je predvidena ustanovitev uprave za vojaško dediščino, kot organa v sestavi ministrstva. Jaz mislim in verjamem, da je Ministrstvo za obrambo pravi naslov in bolj ekvivalenten za upravljanje s tem področjem, kot Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Jaz verjamem, da se bo na tem področju še bolj kvalitetno delovalo kot do sedaj in jaz verjamem, da Ministrstvo za obrambo je pravi naslov. Zdaj, če gremo v nadaljevanje. V bistvu je druga sprememba, ki jo ta predlog zakona o spremembah in dopolnitvi zakona o državni upravi se dotika, je v bistvu nekako da postavimo lesarstvo na višji nivo.

Glejte, jaz če želimo v Sloveniji dvig dodane vrednosti na področju lesne industrije, je to korak v pravo smer. Dovolj je bilo sekanja slovenskih gozdov in prodajanja lesa v tujino z nizko dodano vrednostjo. Čas je, da se v Sloveniji damo dodatni zagon slovenskemu lesarstvu in jaz mislim, da bi to mogli narediti že prej v preteklosti. Jaz trdno upam, da to ne bo ostalo samo pri besedah, kot je do sedaj to tudi obveljalo in jaz upam, da se bodo zaradi tega tudi in Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo, da bo to resno prijelo in da se bo tudi kakšna razvojna dejavnost na tem področju zgodila. V tem Državnem zboru o tem veliko razpravljamo. Jaz verjamem in vem, da imamo tudi na različnih bregovih podobna mišljenja. Jaz bi tukaj z gospodom Lenartom se večkrat o tem tudi izmenjujeva mnenja in me veseli, da imamo na tem področju enaka mnenja. Tako, da samo to. V bistvu predlog gre v pravo smer.

Kar se pa tiče zadnjega predloga amandmaja odbora, ki smo ga dobili sedaj na mizo, jaz pozdravljam to spremembo. Na mejah imamo ogromno nepremičnin, ki so včasih v veliki meri tudi zapuščene in v današnji situaciji, ko imamo res izjemne razmere, bomo te nepremičnine lahko uporabljali v covid situacijah, v naših koncih s katerega prihajam, iz Ilirske Bistrice bomo te prostore lahko uporabljali tudi na ostalih obmejnih občinah. Te prostore uporabljajo tudi za migracije oziroma nedovoljene migracije, nenazadnje ko bo pa ta zadeva šla mimo in jaz verjamem, da bo pandemija enkrat šla tudi mimo, zakaj ne bi potem te prostori našli tudi mogoče tudi za kakšno turistično uporabo, recimo v obliki pametnih tablic in prvih informacij o lokalni turistični ponudbi. Z veseljem bom podprl vse tri zadeve in upam, da boste enako storili tudi vi sami.

Hvala.