86. redna seja

Kolegij predsednika Državnega zbora

4. 12. 2020

Besede, ki so zaznamovale sejo

Brez zadetkov.

Transkript seje

Spoštovani kolegice, kolegi, začenjam 86. sejo kolegija.

Obveščam vas, da sem vas včeraj z dopisom obvestil, da bo na dnevni red uvrščena tudi A1. točka – Dogovor o sklicu izredne seje zbora, ter vam hkrati posredoval gradivo k 3., 4. in 5. točki, ter gradivo k A1. točki dnevnega reda. Danes po delovnem posvetu ste prejeli še novo gradivo k 3. točki.

Prehajamo na A1. TOČKO DNEVNEGA REDA – DOGOVOR O SKLICU IZREDNE SEJE ZBORA.

Z dopisom za širitev dnevnega reda seje kolegija ste včeraj kot gradivi k tej točki prejeli Zahtevo skupine 46 poslank in poslancev, s prvopodpisanim Danijelom Krivcem, za sklic izredne seje in Predlog sklepa o obstoju izrednih okoliščin, ter sklicu in izvedbe 52. izredne seje Državnega zbora. Skupina poslancev namreč že v zahtevi predlaga, da se to izredno sejo izvede skladno s 93.a členom Poslovnika zbora.

Predlagam, da se izjasnimo glede predloga za izvedbo seje na daljavo, ter tudi, če kdorkoli želi, poda morebitne predloge za spremembe oziroma dopolnitve predloga sklepa, o katerem bomo odločali po opravljeni razpravi. Želi kdo besedo? (Ne.) Ugotavljam, da ne.

Prehajamo na glasovanje. Prehajamo na odločanje o predlogu skupine poslank in poslancev, s prvopodpisanim Danijelom Krivcem, da se izredna seja skliče in izvede kot seja na daljavo. Predlog je sprejet, če ga podprejo vodje poslanskih skupin, katerih člani predstavljajo dve tretjini vseh poslancev. Glasujemo.

Kdo je za? (NSi, SDS, SMC, SD, Desus, SAB, LMŠ.) Kdo je proti? (Nihče.) Vzdržan? (Levica.)

Ugotavljam, da je sklep Ugotavljam, da je sklep sprejet.

S tem zaključujem to točko dnevnega reda.

Prehajamo na 1. TOČKO, TO JE PREDLOG ZA OBRAVNAVO PREDLOGOV ZAKONOV PO NUJNEM POSTOPKU.

Gradivo ste prejeli s sklicem seje Kolegija.

Kolegij razpravlja in glasuje o dveh predlogih vlade za obravnavo predlogov zakonov po nujnem postopku. Najprej o predlogu, da Državni zbor po nujnem postopku obravnava predlog Zakona o davku na motorna vozila.

Želi besedo predstavnik vlade?

Dr. Božo Predalič, imate besedo.

Božo Predalič

Hvala za besedo, gospod predsednik. Spoštovane poslanke in poslanci.

Navedeni zakon vlada predlaga v obravnavo po nujnem postopku zato, ker bi bilo potrebno, da stopi v veljavo, da se implementira s 1. januarjem 2021, ko se začne fiskalno leto. Nanaša se namreč na davek na motorna vozila, sprejemal pa se je zato, ker so se v Evropi spremenili okoljski standardi za izpuhe, izpuste teh motornih vozilm, in v kolikor to nebi bilo sedaj sprejeto, bi prišlo na trgu do nesorazmerja. Nesorazmerno višji bi bil davek na nova, to se pravi ekološka, čistejša vozila, kakor na stara vozila, kar bi izredno negativno vplivalo tudi na okoljske standarde in doseganje zavez, ki jih je Slovenija na področju okolja se zavezala. Hkrati pa bi še poslabšalo starostno strukturo obstoječih vozil, ki so seveda ekološko bistveno bolj sporna. Predvsem iz tega vidika je to predlagano, kajti če ne ujamemo fiskalnega leta, pač bo izredno negativno vplivalo na pravno varnost, na predvidljivost pravnih predpisov in za seboj potegnilo to, kot sem dejal, nesorazmernosti na trgu vozil. Prišli bi so absurdne situacije, da bi bila nova in ekološko čistejša vozila bistveno višje obdavčena kakor stara, rabljena vozila.

Hvala lepa.

Želi še kdo? Kolega Matej T. Vatovec.

Hvala.

Mislim to, kar je povedal generalni sekretar vlade, je seveda svojevrstno zavajanje. V letu, ko imamo rekordne primanjkljaje v proračunu, želi vlada po nujnem postopku nižati davke, nižati davke tudi na luksuzna vozila, ki so običajno večje litraže, večje moči in posledično tudi z večjo porabo in posledično tudi onesnaževanjem. Tako, da to je zelo za lase privlečen argument, ki ga je predstavil dr. Predalič. Gre v bistvu za poklon ali pa za darilo pač tistim, ki si takšne avtomobile privoščijo. Daleč od tega, da bi bil to nek okoljski ukrep.

Tako, da nobenega razloga ni, da je to nujni postopek. In vsebinsko je pa itak zgrešeno. Tako, da mi bomo proti glasovali.

Hvala lepa.

Še kdo? Ne.

Zaključujem razpravo.

Na glasovanje dajem naslednji sklep: »Predlog Zakona o davku na motorna vozila se obravnava po nujnem postopku«.

Kdo je za? (NSi, SDS, SNS, SMC, DeSUS.) Kdo je proti? (Levica.) Vzdržani? (SAB, SD.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Prehajamo na obravnavo predloga vlade, da Državni zbor po nujnem postopku obravnava predlog Zakona o nujnih ukrepih zaradi afriške prašičje kuge pri divjih prašičih.

Predstavnik vlade ima besedo, dr. Božo Predalič.

Božo Predalič

Hvala za besedo, gospod predsednik. Spoštovane poslanke in poslanci.

Afriška prašičja kuga se je že zelo približala slovenskim mejam. Verjetno je vsem jasno, da lahko zelo ogrozi naše kmetijstvo in zaradi tega predlagamo, da se po nujnem postopku sprejme ta zakon zato, da bomo pravočasno zamejili in poskušali onemogočiti vstop in seveda širitev afriške prašičje kuge na področju Slovenije.

Hvala lepa.

Želi kdo razpravljati? Ne.

Zaključujem razpravo.

Prehajamo na odločanje o predlogu sklepa. Na glasovanje dajem naslednji sklep: »Predlog Zakona o nujnih ukrepih zaradi afriške prašičje kuge pri divjih prašičih se obravnava po nujnem postopku«.

Kdo je za? (NSi, SDS, SNS, SMC, SD, DeSUS, SAB, LMŠ) Kdo je proti? (Nihče.) Vzdržani? (Levica)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Hvala lepa. S tem zaključujem to točko dnevnega reda. Prehajamo na 2. TOČKO – PREDLOG ZA OBRAVNAVO PREDLOGOV ZAKONOV PO SKRAJŠANEM POSTOPKU.

Predlog ste prejeli s sklicem seje kolegija. Razpravljali in odločali bomo o petih predlogih za obravnavo predloga zakona po skrajšanem postopku. Najprej o tem, da se po skrajšanem postopku obravnava predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o volitvah v Državni zbor. Želi besedo?

Maša Kociper ima besedo.

Ja, na kratko. Hvala lepa, predsednik.

Sem prvopodpisana pod zahtevo, ki smo jo sicer skupaj vložile štiri poslanske skupine opozicije. Vse štiri skupine smo mnenja, da velja zdaj, ko bo potekel rok, ki ga je določilo Ustavno sodišče za uskladitev volilne zakonodaje, še enkrat poskusiti z obema predlogoma, tudi s tem, o katerem smo v preteklosti že odločali. Takrat je zmanjkalo zelo malo glasov, praktično eden in tisti, ki podpiramo to rešitev, za katero menimo, da omogoča volivcem bistveno boljši vpliv na izvolitev poslanca, menimo, da velja še enkrat poskusiti in verjamemo, da bi lahko v tem poskusu zakon dobil dovolj glasov. Predlagali smo skrajšani postopek. Če bo ta postopek danes potrjen, bomo predlagali tudi sklic izredne seje Državnega zbora, če bo ta zbor naklonjen takemu postopku, lahko tudi ta zakon – o drugem jaz pač ne bom govorila – sprejmemo še pravočasno, do takrat, ko je Ustavno sodišče podalo rok oziroma z dnem ali dvema zamude. Na tem delamo in za to si bomo prizadevali. Vas pa seveda prosim za podporo o skrajšanemu postopku.

Hvala.

Hvala lepa.

Želi še kdo razpravljati? Ne. Zaključujem razpravo.

Na glasovanje dajem naslednji sklep. Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o volitvah v Državni zbor se obravnava po skrajšanem postopku.

Glasujemo. Kdo je za? Ugotavljam, da je to soglasno sprejeto.

Prehajam na obravnavo predloga, da se po skrajšanem postopku obravnava predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zdravilih. Želi besedo predstavnik predlagatelja?

Gospod Jure Pogačnik, imate besedo.

Jure Pogačnik

/izključen mikrofon/: A moram kaj pritisniti?