24. redna seja

Odbor za finance

8. 9. 2020

Besede, ki so zaznamovale sejo

Brez zadetkov.

Transkript seje

Spoštovani gospe in gospodje, lepo pozdravljeni! Začenjam 24. redno sejo Odbora za finance.

Obveščam vas, da je zadržan in se seje ne more udeležiti poslanec Jože Lenart, na seji pa kot nadomestni član s pooblastilom sodeluje poslanec Nik Prebil namesto poslanke Andreje Zabret iz Poslanske skupine Lista Marjana Šarca. S sklicem seje ste prejeli tudi predlagani dnevni red seje odbora.

Članice in člane odbora obveščam, da sem 4. septembra letos, s strani Poslanske skupine Slovenske demokratske stranke, prejel predlog za umik 2. točke dnevnega reda in sicer, je to Predlog zakona o spremembi Zakona o dohodnini.

Sprašujem predstavnika predlagatelja Poslanske skupine Slovenske demokratske stranke, ali želi k temu predlogu podati obrazložitev? (Ne.) Ne. Ali želi predstavnik oziroma predstavnica Ministrstva za finance podati mnenje o tem predlogu? (Ne.) Tudi ne. Sprašujem predstavnike poslanskih skupin, tudi predstavnice seveda, ali želijo podati stališča o predlogu za umik te točke dnevnega reda? (Da.)

Besedo ima poslanka Maša Kociper.

Izvolite, prosim.

Hvala lepa, gospod predsednik.

Boste me popravili, če se motim, ker nisem redna članica tega odbora, ampak ta umik se zdaj predlaga že drugič, če sem jaz na tekočem in jaz mislim da, če že predlagatelj – to je SDS – prizna, da je bil ta zakon samo opozicijska – kako bi rekla – populistična gesta, da zaključi to zgodbo, da glasujemo, da zakon ni primeren za nadaljnjo obravnavo in tako naprej, ne pa da se podaljšuje to agonijo, z temi umiki. SDS je dolga leta, ko je bil v opoziciji, vsakič znova imel neke predloge v zvezi z dohodnino, povečanje, zmanjšanje, ono, tisto, tretjo. Če so si zdaj v Vladi premislili, naj zaključijo zakonodajni postopek tako, kot je treba, ne pa da se nam po nepotrebnem zakoni vlečejo skozi proceduro in obremenjujejo delo parlamenta.

V Poslanski skupini SAB se bomo pri tem predlogu, njihovem, kot rečeno, ki je že drugič, vzdržali.

Hvala, gospa poslanka.

Najprej moram prebrati še pooblastilo – poslanka Maša Kociper nadomešča poslanca Marka Bandellija, iz Poslanske skupine Stranka Alenka Bratušek.

Preden dam besedo gospe Tomić, samo pojasnilo, danes je predlagan umik, na prejšnji seji oziroma eni od prejšnjih sej, pa je bil predlagan postopek preložitve odločanja na eno od naslednjih sej, je pa seveda po vsebini to zelo podobno, gospa Kociper, tako da, vemo, za kaj gre.

Nadaljujemo s stališči oziroma predstavitvami stališč poslanskih skupin.

V imenu Poslanske skupine Levica, poslanka Violeta Tomić.

Izvolite, prosim.

Najlepša hvala za besedo.

Tudi jaz nisem redna članica tega odbora, vendarle, jaz, v Poslanski skupini Levica bomo podprli tale umik, vendar pa se stranka SDS obnaša zelo drugače, kadar je v opoziciji in vlaga neke škodljive zakone, blokira vse dobre rešitve in zdaj, kot Vlada, pač, te predloge umikate. Tako da očitno, tako kot pravi gospod minister Šircelj, da je naloga opozicije, da ruši Vlado, to ste počeli. Tako da, mi bomo ta umik trenutno podprli in upamo pač, da boste vendarle malo bolj dosledni.

Hvala.

Hvala, gospa poslanka.

Preden dam besedo kolegu Predniku, gospa Tomić, vas prosim, da mi posredujete pooblastilo, ker v nasprotnem primeru ne boste mogli glasovati kot nadomestna članica odbora.

Violeta Tomić

Moje pooblastilo je na poti. Hvala za opozorilo.

Hvala lepa za obvestilo.

Nadaljujemo s predstavitvami stališč poslanskih skupin.

Poslanec Jani Prednik, v imenu Socialnih demokratov.

Prosim.

En lep pozdrav tudi iz moje strani.

Ja, zdaj, dejstvo je, kot je bilo že dvakrat rečeno, da je SDS ta zakon vložil še, ko so bili v opoziciji. Ta zakon bi pomenil, da bi bilo zmanjšanje davčnih prilivov za nekaj malega manj, kot 200 milijonov evrov. Seveda smo takrat v koaliciji temu nasprotovali in sedaj je seveda jasno dejstvo, da temu nasprotuje tudi sam SDS, tako je popolnoma logično, da bomo tudi Socialni demokrati, tako kot takrat, ko smo nasprotovali temu zakonu, tudi zdaj podprli umik tega zakona.

/ izklopljen mikrofon/ Se opravičujem, pozabil sem vklopiti mikrofon. Dve pooblastili sem torej dobil, poslanka Violeta Tomić nadomešča poslanca Primoža Siterja iz Poslanske skupine Levica in poslanec Matej Tašner Vatovec nadomešča poslanca Luko Mesca, prav tako iz Poslanske skupine Levica.

Prehajamo na odločanje o predlogu za umik 2. točke z dnevnega reda seje Odbora za finance. Glasujemo.

Kdo je za? / oglašanje v ozadju, tehnične težave/ Ne dela? Zdaj sem prekinil glasovanje. Morda samo ponovno pritisnete kartico v sistem. Zdaj bom ponovil glasovanje. Glasujemo.

Kdo je za? (14 članov.) Kdo je proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je predlog za umik 2. točke dnevnega reda sprejet.

Članice in člane Odbora za finance obveščam tudi, da ste dne 1. septembra in 4. septembra letos prejeli dva predloga za širitev dnevnega reda, in sicer z 8., 9., 10. in 11. točko. Širitev z 9. točko dnevnega reda je zadeva Evropske unije, ki jo obravnavamo na podlagi 154.d člena Poslovnika Državnega zbora, zato o njej ni potrebno glasovanje, o ostalih treh točkah za razširitev pa je glasovanje potrebno.

Prehajamo na glasovanje o predlogu za razširitev z 8. točko dnevnega reda, to je dopolnitev pobude za oceno ustavnosti in zakonitosti 42. člena Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije covid-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo oziroma četrtega odstavka 100.d, 100.e, 100.f in 100.g člena Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije covid-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo.

Ali želi predstavnik Ministrstva za finance podati mnenje o tem predlogu za razširitev? (Ne, ni potrebno.) Želi kdo od predstavnikov poslanskih skupin predstaviti stališče poslanske skupine? (Ne.)

Prehajamo na odločanje o predlogu za širitev dnevnega reda z 8. točko. Glasujemo.

Kdo je za? (13 članov.) Kdo je proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je predlog za širitev dnevnega reda z 8. točko sprejet.

Prehajamo na odločanje o predlogu za širitev dnevnega reda z 10. točko, to je zahteva Državnega sveta za oceno ustavnosti 3., 20., 4. in 95. člena, prvega odstavka 102. člena, prvega in drugega odstavka 103. člena, 104. člena in 9. točke 108. člena Zakona o javnih financah.

Ali želi predstavnik Ministrstva za finance podati dodatno obrazložitev? (Ni potrebno.) Ali želi kdo od predstavnikov poslanskih skupin? (Tudi ne.)

Prehajamo na odločanje o predlogu za širitev dnevnega reda z 10. točko. Glasujemo.

Kdo je za? (14 članov.) Kdo je proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je predlog za širitev dnevnega reda z 10. točko sprejet. Prehajamo na odločanje o predlogu za širitev dnevnega reda z 11. točko, in sicer je to zahteva Državnega sveta za oceno ustavnosti prvega odstavka 3. člena, prvega odstavka 4. člena, drugega odstavka 6. člena v povezavi s 25. členom, 7. člena, 21. člena, desetega odstavka 25. člena, prvega odstavka 29. člena, 30., 39. in 41. člena Zakona o postopku sodnega in izvensodnega varstva nekdanjih imetnikov kvalificiranih obveznosti bank.

Ali želi predstavnica ministrstva podati mnenje o tem predlogu? (Ne.) Ali želi kdorkoli od predstavnikov poslanskih skupin podati mnenje? (Ne.)

Prehajamo na odločanje o predlogu za širitev dnevnega reda z 11. točko. Glasujemo.

Kdo je za? (13 članov.) Kdo je proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je predlog za širitev dnevnega reda z 11. točko sprejet.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG ZAKONA O SPREMEMBI ZAKONA O UKREPIH NA PODROČJU PLAČ IN DRUGIH STROŠKOV DELA V JAVNEM SEKTORJU ZA LETI 2020 IN 2021 TER IZREDNI USKLADITVI POKOJNIN.

Predlagatelj zakona je Državni svet. Kolegij predsednika Državnega zbora je na 55. seji, 17. januarja letos, sklenil, da se predlog zakona obravnava po skrajšanem postopku.

K obravnavi te točke so vabljeni predstavnice in predstavniki Državnega sveta, Ministrstva za finance in Zakonodajno-pravne službe Državnega zbora.

Kot gradivo ste poleg predloga zakona prejeli mnenje Zakonodajno-pravne službe, mnenje Vlade, dopis Zveze društev upokojencev Slovenije, pregled amandmajev z dne 4. septembra letos in nov pregled amandmajev z dne 7. septembra.

Rok za vlaganje amandmajev k predlogu zakona je potekel 2. septembra 2020. V poslovniškem roku so bili vloženi štirje amandmaji k 1. členu predloga zakona, in sicer dva amandmaja Poslanske skupine Stranke Alenke Bratušek, ki sta bila oba umaknjena 7. septembra 2020, amandma Poslanske skupine Desus in amandma Poslanske skupine Levica.

Začenjam drugo obravnavo predloga zakona.

Ali želi predstavnik Državnega sveta, gospod Branko Šumenjak, podati dopolnilno obrazložitev k členom predloženega zakona? Gospod Šumenjak, izvolite, imate besedo.

Branko Šumenjak

Hvala za besedo, gospod predsednik.

Lep pozdrav vsem skupaj!

Bom čisto kratek. V Državnem svetu smo na pobudo Zveze društev upokojencev Slovenije vložili spremembo zakona v tistem delu, ki govori o uskladitvi pokojnin…