22. nujna seja

Odbor za kulturo

15. 7. 2020

Besede, ki so zaznamovale sejo

Brez zadetkov.

Transkript seje

Spoštovane kolegice, spoštovani kolegi, spoštovani vsi vabljeni. Prav lepo vas pozdravljam.

Pričenjam 22. nujno sejo Odbora za kulturo.

Obveščam vas, da je zadržan in se danes seje ne more udeležiti Zmago Jelinčič Plemeniti. Nadomestne člane in članice odbora s pooblastili, imamo: poslanca Marka Koprivca pooblašča Matjaž Nemec, da ga nadomešča na tej seji, Franc Trček pa bo nadomeščal Sama Bevka.

S sklicem seje ste prejeli dnevni red seje odbora in to je točka Napovedane spremembe Zakona o Radioteleviziji Slovenija. Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov v zvezi z dnevnim redom, je določen takšen dnevni red, kot ste ga prejeli s sklicem seje.

Preden pa začnemo z obravnavo zahteve bi vas želela opozoriti, da smo z 29. junijem na sejah delovnih teles pričeli z novim načinom glasovanja, ki omogoča takojšen izpis poimenskih rezultatov glasovanj na velikih zaslonih in tudi hrambo glasovanj v podatkovni zbirki v računalniškem okolju Lotus Notes. Zato bodo poslanke in poslanci na sejah delovnih teles, ki bodo potekale v veliki in mali dvorani na Šubičevi, v obeh dvoranah na Tomšičevi in v sejnih sobah 212 in 209 na svojih sedežih lahko glasovali le z vstavljeno identifikacijsko kartico. Zato prosim kolegice in kolege, če jih slučajno nimate ali ste jih pozabili, da si jih priskrbite. Brez vstavljene kartice glasovanje ne bo mogoče. Prosim tudi vse nadomestne poslanke in poslance, da imate na seji odbora omenjene kartice. Prehajamo na 1. in edino točko dnevnega reda… Dobila sem še nekaj pooblastil: Jani Möderndorfer bo nadomeščal poslanca Aljaža Kovačiča in Nataša Sukič nadomešča poslanca Primoža Siterja.

Zdaj pa prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – to je zahteva poslanskih skupin SAB, LMŠ, SD in Levica za sklic nujne seje odbora z dne 7. 7. 2020, ki je objavljena na spletnih straneh Državnega zbora.

Vabljenih ne bom brala še enkrat, kajti dobili ste jih s sklicem. Dodatno vabljeni so bili še Sindikat kulturnih in umetniških ustvarjalcev RTV; Koordinacija novinarskih sindikatov RTV; Sindikat delavcev Radiodifuzije Slovenije; Špela Stare, generalna sekretarka Društva novinarjev Slovenije; Brankica Petković, predstavnica zainteresirane javnosti in dr. Borut Rončević, namestnik predsednika Nadzornega Sveta RTV Slovenija.

V imenu predlagateljev zahteve dajem… Postopkovno prosim kolegica Jeraj.

Hvala za besedo. Predsedujoča v Poslanski skupini SDS smo skladno z našim Poslovnikom podali predloge za dodatno vabljene in sicer smo podali predlog za gospoda Boruta Rončevića, za gospoda Bojana Požara in Borisa Tomašiča. Videli smo, da ste povabili le gospoda Rončevića, ostalih dveh naših predlaganih pa ne. Jaz sem dopoldne v zvezi s tem urgirala in vas tudi vprašala, zakaj tako je. Vi ste mi odgovorila, da nista vezana na RTV oziroma na gradivo, ki smo ga prejeli. Zanima me, kako so pa potem na to vezani predstavniki mirovnega inštituta in še kdo drug, ki je v gradivu. Poleg tega se v gradivu Nova24TV navaja in zato mislim, da bi že vi morali povabiti torej tiste, ki jih stvar zadeva. Poslovnik govori o zainteresirani javnosti. Že zadnjič smo imeli zainteresirani javnosti iz vseh področij in zato je moj postopkovni predlog oziroma predlagam, da glasujemo o tem, da se tudi gospodu Požarju in gospodu Tomašiču v času razprave oziroma med ostalimi vabljenimi da besedo.

Hvala. Jaz sem v skladu s Poslovnikom, 51. člen, ki v drugi točki navaja: na sejo delovnega telesa se lahko, poudarjam lahko, k obravnavi posameznih točk dnevnega reda povabijo predstavniki institucij, katerih delo je neposredno povezano z vsebino obravnavanih vprašanj. Tako sem presodila, da direktor Nove24 ni tisti, katerega delo je neposredno povezano z javno RTV in z njegovo problematiko in ravno tako ne Bojan Požar. Seveda je na Novi24 že članek, kako zelo nedemokratična sem, vendar naj vas spomnim, da so tudi predstavniki in poslanci SDS, kadar so vodili seje po lastni presoji vabili in tako mi kot sklicatelji smo se odločili, da povabimo gospoda Rončevića, ki je namestnik predsednika Nadzornega odbora RTV in to se nam zdi sprejemljivo, za druga dva ne. Ko bomo govorili širše o medijski zakonodaji, pa seveda ne vidim nobenih zadržkov. Hvala, mislim, da lahko nadaljujemo. Gospa Jeraj ima znova postopkovno.

Glejte, je treba prebrati cel 51. člen, kjer piše, da se na sejo vabi strokovnjake in predstavnike zainteresirane javnosti, ki lahko na seji izjavijo in obrazložijo svoje mnenje in stališča k obravnavani zadevi. Še enkrat, gospoda Tomašiča smo ocenili, da je potrebno vabiti zaradi vašega gradiva, v katerem piše, citiram: ena izmed večjih sprememb pa je tudi izločitev organizacijske enote Oddajniki in zveze iz zavoda. Kot poroča časopis Dnevnik bi bila lahko nameravana izločitev Oddajnikov in zvez povezana s krepitvijo televizijske dejavnosti Nova24TV in Planet TV, ki prehajata pod okrilje madžarskega kapitala povezanega z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom in njegovo stranko Fidesz. Vi jih v gradivu omenjate in jim ne dovolite, da povedo svoja stališča ali te klevete iz Dnevnika držijo ali ne. Torej onemogočate javno razpravo, obenem so vas pa polna usta, zakaj samo pet dni javne razprave in javne obravnave in se ne more civilna družba in vsa zainteresirana javnost, čeprav mimo grede, celo evropske inštitucije so v petih dneh preštudirale oziroma v treh dneh celo vse zakone in podale svoje komentarje, tukaj pa ne dovolite javne razprave. Torej, mi odločno protestiramo in jaz zahtevam, da glasujemo o tem, da se tudi gospodu Požarju in gospodu Tomašiču da besedo med vabljenimi. Mimogrede 17 vabljenih je na predlog predlagatelja seje, mi smo predlagali samo 3 in še tem trem ne dovolite govoriti.

Postopkovno Maša Kociper.

Spoštovana predsednica, jaz predlagam, da tak sklep ne daste na glasovanje, kajti popolnoma spreminja dosedanjo parlamentarno prakso, ki je bil doslej več kot jasna. Predsednik delovnega telesa nima številnih pristojnosti, pravzaprav je skoraj v celoti vezan pri svojem delu na Poslovnik. Eno redkih pristojnosti, ki jih ima pa je, da se sam odloči, koga bo vabil na sejo. Jaz lahko povem 100o primerov, ko smo mi v SAB ali verjetno tudi katerakoli druga stranka predlagali dodatne vabljene, pa so kolegi, ki zdaj to zahtevajo, kolegi SDS gladko zavrnili, povabili so tiste, ki so se njim zdeli ustrezni. To prakso je očitno treba nadaljevati, takšna praksa je bila v parlamentu vedno. Bi pa samo spomnila kolegico Jeraj, to ni javna predstavitev mnenj, kjer se vabi vsa živa širša javnost, to prav tako ni javna obravnava. To je nujna seja Odbora za kulturo, ki smo jo sklicali na predlog predlagateljev in predlagali goste ter sprejeli nekaj vaših predlogov, koga ja, vseh pa pač ne. Hvala lepa.

Hvala lepa. Torej nadaljujem sejo. V imenu predlagatelja… Vidim, da imam kar nekaj postopkovnih, prosim.

41. člen Poslovnika v tretjem odstavku pravi, da mora biti matično delovno telo seznanjeno z vsemi predlogi, pobudami in vprašanji, ki jih nanj naslovi civilna družba. Nadalje v 46. členu pa Poslovnik govori o vabljenih in sicer, da za pridobivanje informacij lahko delovno telo opravi javne predstavitve mnenj, na katere povabi strokovnjake in druge osebe, ki bi lahko dale koristne informacije. 51. člen Poslovnika pa pravi, da se na sejo delovnega telesa povabijo predstavniki institucij, katerih delo je neposredno povezano z vsebino obravnavanih vprašanj, strokovnjaki in predstavniki zainteresirane javnosti, ki lahko na seji izjavijo in obrazložijo svoja mnenja in stališča k obravnavani zadevi. Glede na to, da predsednica odbora na zahtevo poslank in poslancev ni želela vabiti Borisa Tomašiča in Bojana Požarja, kot zainteresirane javnosti, zahtevam, da jima da predsednica besedo na prvem delu te seje in jih vključi med povabljene. V Levici so polna usta demokracije in demokratičnih metod, vendar si ne predstavljam, kako si demokracijo razlagajo sami. Ločili bi ljudi na njihove strokovnjake, ki so vedno dobrodošli in ostale, ki niso vredni, da bi izrazili svoje mnenje oziroma bi jim dali mesto v Odboru za kulturo, kljub temu, da se profesionalno ukvarjajo z novinarstvom, zato vas prosim in zahtevam spoštovana predsednica odbora, da jima v nadaljevanju seje daste besedo.

Vabi na sejo predsednica, tako sem se odločila in za tem stojim. To mi omogoča Poslovnik Državnega zbora in upam, da tisto, kar velja za predsednike odborov iz koalicije, velja tudi za nas opozicijske. Jemljem si to pravico, želim, da je na tej seji kulturna debata in presodila sem, da direktor Nove24 in Bojan Požar, ki je v funkciji zdaj, ne vem kakšni, nimata direktnega interesa pri debati o bodočnosti javne Radiotelevizije Slovenija. Vsaj upam, da je tako zaenkrat. Torej upam, da lahko… Izvolite, proceduralno.

Hvala lepa. Ne glede na to, kako si različno razlagamo Poslovnik Državnega zbora z besedico lahko, predlagam predsednica, da vendarle dopustite, da vsi vabljeni, ki smo jih predlagali sodelujejo na debati. Mislim, da se nimate česa bati, trije vabljeni nasproti 17-im vabljenim je pravzaprav smešno razmerje. V demokratičnem duhu in v demokratični državi je vsa javnost zainteresirana za pogovor na tem odboru. Vsi, prav tako ta dva povabljena, ki jih ne želite poslušati plačujemo RTV prispevek, zato so že zaradi tega tudi zainteresirana javnost. Gre za javno televizijo, gre za televizijo vseh nas državljanov, zato je prav, da tisti, ki smo jih povabili tudi govorijo danes in jih poslušate. Njihovih ubogih pet minut menda ne bo skrajšalo vaših 17 povabljenih. Hvala. In zahtevam seveda glasovanje o tem ali bodo tisti, ki smo jih predlagali povabljeni in bodo smeli govoriti in prisostvovati na tej seji. Hvala.