67. redna seja

Kolegij predsednika Državnega zbora

7. 5. 2020

Besede, ki so zaznamovale sejo

Brez zadetkov.

Transkript seje

Spoštovane kolegice, kolegi.

Pričenjam 67. sejo Kolegija. Lepo pozdravljam vse prisotne!

Prehajamo na… Eno pooblastilo imam. Kolega Jožeta Horvata nadomešča po pooblastilu Blaž Pavlin.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – DOGOVOR O SKLICU IZREDNE SEJE DRŽAVNEAG ZBORA.

Zahtevo skupini 48 poslank in poslancev za sklic izredne seje ste prejeli s sklicem seje Kolegija. V zvezi s sklicem 37. izredne seje Državnega zbora predlagam naslednje. Predlog dnevnega reda je določen z zahtevo in se glasi:

Točka 1 – Predlog odloka o spremembah odloka o okviru za pripravo proračunov sektorja država za obdobje od 2020 do 2022.

Točka 2 – Predlog sklepa o seznanitvi s sporočilom o stanju, razlogih, zalogah in naročilih osebne zaščitne ter kritične medicinske opreme ob razglasitvi epidemije SARS-CoV-2 COVID-19 ter nabavah, ki so omogočile Sloveniji uspešen spopad z njo.

Datum seje, 11. 5. 2020. Glede ure vas bom še povprašal, zaradi tega, ker so nekateri predlogi, da bi morda prestavili iz 10., ki je predlagana, na 12.. Najava časa za razpravo. Za poslanske skupine 1 točka po tretjem odstavku 67. člena Poslovnika zbora, do 5 minut za dopolnilno obrazložitev predlagatelja predlogov aktov in do 30 minut za razpravo predlagatelja predlogov aktov.

Odpiram razpravo.

Gospod Predalič, predstavnik Vlade.

Božo Predalič

Hvala lepa. Spoštovane poslanke in poslanci!

Zaradi pomembnosti proračuna bi prisil, da bi dodelili, da bi dali čas za predstavitev na deset minut, podaljšali in 5 na 10, za razpravo pri tej točki pri odloku o proračunu pa bo tudi 30 minut kot je predlagano, zadostovalo.

Pri naslednji točki, to se pravi, pri poročilu o nabavah zaščitne opreme, to je pa zelo pomembna točka, precej polemike je bilo in verjamem, da tudi javnost zanima več podrobnosti, tukaj pa bi prosil 30 minut za uvod in eno uro za razpravo Vlade. Mislim, da glede na pomembnost točke in na obširnost, da bi bilo to primerno, zato vas to tudi prosim.

Hvala lepa.

Matjaž.

/ izključen mikrofon/ Hvala lepa. Najprej / nerazumljivo/ dejstvu, najprej absolutno podpiram 1. točko, odlok o proračunu se mi zdi, da je pomembno in da bo država na nek način funkcionirala / nerazumljivo/ da se zadeve spreminjajo. Upam, da bodo šli… / izklop mikrofona/ Okej, še enkrat, se opravičujem. Hvala lepa. Mogoče bom skrajšal. V glavnem, kar se tiče 1. točke predsednik, se absolutno strinjam. Zaradi nas je lahko v ponedeljek. Gre za, po moje, pomemben dokument. Okoli vsebine se bomo pogovarjali upam, da približno številke bodo držale, ki so v tem dokumentu, da ne bo še kaj slabšega, ampak kakor kaže, bom rekel, kar se tiče gospodarstva me je strah, da bodo te številke slabe in da bomo morali vsi skupaj tu najti družbeni dogovor, da bomo prišli iz teh težav čim bolj hitro ven. In tukaj se mi zdi, da boste imeli podporo tudi v opoziciji, kar se tiče Socialnih demokratov.

Kar se tiče pa 2. točke me pa zanima, predsednik, je pomembna točka, to se z gospodom Božotom strinjam, generalnim sekretarjem. Je pomembna točka. Ne morem pa izgubiti občutka, da gre za nek manever. Najprej zanima me, zakaj se to mudi tako na hitro sedaj. Jaz se v vsebino samega dokumenta sploh ne bom spustil, ker bi lahko rekli, da je to politična debata. Problem je, da smo mi to besedilo dobili pred nekaj dnevi, kljub temu, da je bilo rečeno, po tisti Tarči, da bo to besedilo v dveh, treh dneh sprejeto na Vladi, pa je to trajalo kar nekaj časa. Jutri je, recimo, že odbor za gospodarstvo. Zanimivo, da na ta Odbor za gospodarstvo niso bili vabljeni niti eden od ljudi, ki so v bistvu že kar obsojeni ali pa kar v tem poročilu kar obsojeni, da so vsi krivi in nimajo možnosti se sploh braniti, zato smo mi danes dali tudi prošnjo, da nekatere na ta odbor za gospodarstvo pridejo tudi ti ljudje, ki so pač z imeni in priimki zapisani v tem poročilu, da bodo vsaj lahko kaj odgovorili. In zanima me, ker ne gre samo za 83 strani dolgo poročilo, imaš tam še kar nekaj razpredelnic, dodatkov in tako naprej. Zanima me, zakaj je to potrebno v ponedeljek narediti, ker verjetno zaradi tega gostinci in turisti ne bodo nič več prodali pijače pa hrane v gostilnah. Verjetno zaradi tega poročila ne bo nobena tovarna več naredila nekih izdelkov. Je pa res, da se Državni zbor ne bo imel časa dovolj dobro pripraviti tudi na kakšna vprašanja. Zato me zanima, predsednik, od kje ti, tebi, seveda, ker to si ti dal na dnevni red, ideja, želja, da moramo to že v ponedeljek pod nujno sprejemati. Razumem, da je tvoj predsednik gospod Počivalšek, ampak malo se še igrajmo, da imamo demokracijo v državi. Samo malo se še igrajmo, tako da bomo lahko v opoziciji tudi kaj razpravljali. Hvala lepa.

Ja, kolega Han, moram reči, da ne razumem čisto tega vprašanja. Sedaj, dejstvo je, da jaz sem dobil zahtevo za sklic izredne seje. Da smo poiskali nek termin, ki je optimalen z vidika organizacije dela v Državnem zboru. Potem so predvidena že tudi delovna telesa za majsko sejo v nadaljevanju. Ponedeljek je bil s tega vidika prost in je sedaj, tako bom rekel, če se vi tu poenotite nimam nobene težave, da damo na kateri koli drug dan. Ampak predlog za ponedeljek je bil predlagan zaradi tega, ker je pač bil najbolj prost termin. Ni nobenega drugega posebnega razloga za to.

Kar se tiče te seje delovnega telesa, sedaj kar se tiče vabil imate možnost predlagati, da se še dodatno vabijo ostali gostje. Tako da tudi tu ne vidim nobenega predloga. Predlagam mogoče, da tudi med vrsticami poveste, kdaj bi pa vi imeli to sejo, toliko da drugi slišijo.

Kolega Han.

Najprej predsednik, ti, poleg da si predsednik, si tudi poslanec, in to točno več, in poslanec sicer si koalicije, tako da čisto izvzeti se iz tega, da si pač dobil sklic izredne seje, da je to treba narediti se čisto ne moreš, ampak okej. To je tvoja stvar.

Kar se tiče pa predstavitve pa jaz mislim, da imamo lahko v roku kakšnega tedna, 14 dni to sejo in to proučimo in pogledamo. Hvala lepa.

Hvala lepa. Kolega Matej.

Hvala predsednik. Jasno je, da predvsem to poročilo o stanju ni nič drugega kot piar te vlade. Zdaj, videli smo, po dveh tednih približno, odkar je ta afera z maskami oziroma zaščitno opremo izbruhnila, da so pač vsi vpleteni vladni predstavniki glede tega lagali. Ob tem, da so seveda, pri teh nabavah zelo eklatantno pobirali provizije oziroma, če želite, kradli, kar se tega tiče in zdaj na hitro, pač, skušate oprat Vlado krivde pri tem.

Vlada je 14 dni pripravljala to poročilo. 14 dni. Rečeno je bilo, da bo to pripravljeno zelo v kratkem času in potem pride to v Državni zbor in vi izberete najkrajši možni poslovniški rok za sklic izredne seje in to je seveda popolnoma v nasprotju s kakršnimikoli minimalnimi standardi. Zdaj bi naj kaj, Državni zbor v par dneh to poročilo predelal, ga požegnal, seveda, z glasovi koalicije in bo to, to, kajne? Ob tem, da je Vlada vmes itak zamenjala vse glavne funkcije pri organih pregona, začenši pri policiji, nazadnje pred par dnevi na NPU-ju, kajne.

To je pač, zdaj, čisto preprost način, »kadija tuži, kadija sudi«. Vi ste napisali to piar obrambo Vlade, oprali meje gospoda Tonina, gospoda Počivalška, nenazadnje tudi predsednika Vlade, gospoda Janše in njegove soproge, ki je očitno tudi bila vpletena v te posle. Vsi skupaj so, dokazano, zdaj že večkrat lagali. Nenazadnje, je včeraj RTV razkril, kako je minister Počivalšek lagal glede mnenj, glede respiratorjev oziroma ventilatorjev in, mislim, to poročilo je posmeh, no… To poročilo ni neko poročilo, ki bi temeljijo na nekih dejstvih, ampak je zgolj nek način, kako preusmerit krivdo na nekoga drugega, ob tem pa seveda moramo poudarit, kajne. Mislim, da je v 17. točki, na koncu tega poročila piše, da so blagovne rezerve kadrovsko pomanjkljive oziroma podhranjene. Kdo pa je bil gospodarski minister v preteklih dveh vladah? Gospod Počivalšek. Če je kdo kriv za takšno stanje…

Kolega…

Predsednik, prosim…